Οι πολύχρυσες Μυκήνες γοήτευσαν ακόμη και το CNN

Μπορεί να μην είναι από τους πιο γνωστούς αλλά είναι ένας από τους 15 πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί. Κάπως έτσι, το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο CNN συστήνει στους αναγνώστες - θεατές του τις πολύχρυσες Μυκήνες.

"Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία ασκούσε εξαιρετική επιρροή στον αρχαίο κόσμο. Το μνημείο δεν είναι παρά ερείπια αλλά η Πύλη των Λεόντων του παλατιού στέκει ακόμη από το 1.300 π.Χ. και οι θολωτοί τάφοι των βασιλιάδων μελετώνται ακόμη" γράφει το δίκτυο στην ιστοσελίδα του. Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό "Προσωπείο του Αγαμέμνονα", όπως είθισται να αποκαλείται το περίφημο εύρημα, καθώς ο Γερμανός αρχαιολόγος έσπευσε να το συνδέσει με τη σορό του θρυλικού βασιλιά. Αν και αυθαίρετη η ονομασία, η αξία της παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Μεταξύ των άλλων αρχαιολογικών χώρων που προτείνει το CNN είναι η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο, οι Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα (Ισραήλ), η αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα, αλλά και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα.

Άλλες περιοχές που παρουσιάζονται είναι επίσης οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο Βουλγαρίας (όπως ο περίφημος τάφος του Αλεξάντροβο), το παλάτι του Διοκλητιανού στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία, μνημεία, τα περισσότερα, που έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO.