“Καταργούνται” οι δόσεις για την εξόφληση φορολογικών προστίμων

Οδηγίες για τη βεβαίωση και καταβολή των ποσών που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των φορολογικών προστίμων έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη για τις υποθέσεις για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί Αποφάσεις Επιβολής Προστίμου (ΑΕΠ) μέχρι τις 26 Ιουλίου 2013 ή για τις υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί ΑΕΠ, αλλά δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο διοικητικής επίλυσης της διαφοράς τα ποσά που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των προστίμων βεβαιώνονται και καταβάλλονται ως εξής:

-Εντός των 10 επόμενων εργάσιμων, για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς, βεβαιώνεται και καταβάλλεται το 60% του οφειλόμενου ποσού.

- Μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς, βεβαιώνεται και καταβάλλεται το υπόλοιπο 40% του οφειλόμενου ποσού.

Όπως λοιπόν προβλέπεται στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη πλέον καταργούνται οι δόσεις στην εξόφληση των προστίμων που βεβαιώνονται στους φορολογούμενους μετά από φορολογικούς ελέγχους και ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου.

Σημειώνεται πως αρμόδιος για την έκδοση της πράξης επιβολής των προστίμων με το ευνοϊκότερο καθεστώς είναι ο προϊστάμενος της Αρχής που εξέδωσε την πράξη.