Ρωσική… ντρίπλα στο θέμα της Συρίας

Αντίστροφα μετρά το ρολόι μέχρι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών να δώσει στη δημοσιότητα την κρίσιμη έκθεση που μπορεί να κρίνει το αν θα γίνει τελικά ένα στρατιωτικό χτύπημα από τις δυτικές δυνάμεις.

Και μπορεί ο κυριότερος σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Ρωσία, να φάνηκε πιο διαλλακτική και να κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου, καταλήγοντας σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, όμως ο... playmaker του διπλωματικού αυτού παιχνιδιού, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάνει ακόμη μια ντρίπλα.

Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι "ήλθε η ώρα η συριακή αντιπολίτευση να εξαναγκαστεί" να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη με τον τίτλο "Γενεύη 2". Βεβαίως αυτός που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Γενεύη ήταν ο Άσαντ, η συριακή αντιπολίτευση έδινε το "παρών". Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην τη στιγμή που αναζητά ερείσματα στο εξωτερικό και κυρίως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οποιεσδήποτε εκκλήσεις για να εκδοθεί γρήγορα μια απόφαση από τον ΟΗΕ που να απειλεί τη Συρία με τιμωρία βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ –η οποία μπορεί να περιλάβει τη χρήση βίας– δείχνουν "έλλειψη κατανόησης" της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Συρία για να παραιτηθεί η τελευταία από τα χημικά όπλα της.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης πως η χώρα του υπολογίζει στις ΗΠΑ για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
"Είμαι βέβαιος ότι, παρ' όλες τις δηλώσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αμερικανική πλευρά θα επιμείνει αυστηρά σ' αυτό που έχει συμφωνηθεί", δήλωσε ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι απειλές μπορεί "να κάνουν να αποτύχει" η ειρηνευτική διαδικασία.

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν καταλήξει σε επί της αρχής συμφωνία ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Η έκθεση του ΟΗΕ πάντως για το χτύπημα της 21ης Αυγούστου που προκάλεσε την αμερικανική απειλή για επέμβαση αναμένεται μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας.  Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία πάντως, έχει στο μικροσκόπιο όχι μόνον την επίθεση της 21ης Αυγούστου αλλά και άλλες 13 πιθανές επιθέσεις με χημικά όπλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τον πρόεδρο της επιτροπής Πάολο Πινέιρο.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε πως η Δαμασκός έχει καλέσει την Ευρωπαία επίτροπο Κάρλα Ντελ Πόντε να επισκεφτεί τη Συρία αλλά δεν πρόκειται για επίσημη πρόσκληση και πως τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν μια επίσημη πρόσκληση η οποία θα περιλαμβάνει και τον κ. Πινέιρο.  

Ακραίος ισλαμιστής ένας στους δυο αντάρτες

Περίπου το ήμισυ των δυνάμεων των ανταρτών που μάχονται στο συριακό έδαφος είναι τζιχαντιστές και ισλαμιστές και μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με αποσπάσματα μελέτης του βρετανικού ινστιτούτου άμυνας IHS Jane's, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μελέτη αυτή, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, υπολογίζει σε περίπου 100.000 τους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι μαχητές αυτοί έχουν χωριστεί σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος, πριν από δυόμισυ χρόνια.

Εμπειρογνώμονες του IHS Jane's εκτιμούν ότι περίπου 10.000 από αυτούς είναι τζιχαντιστές που μάχονται στους κόλπους οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και 30.000 με 35.000 είναι ισλαμιστές, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

"Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από οργανώσεις που έχουν τουλάχιστον μια ισλαμική άποψη για τον πόλεμο", σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη αυτή.