CO2: Αγαπητοί μου, δεν είναι αυτό που νομίζετε…

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ίσως το πιο τρομακτικό... φάντασμα που νιώθουμε να απειλεί τον πλανήτη μας. Όσο αυξάνεται, τόσο ο πλανήτης πνίγεται, η θερμοκρασία αυξάνεται και έχουμε το περιβόητο πλέον φαινόμενο του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όμως, ένας Γάλλος επιστήμονας έχει βαλθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του αερίου αυτού.

Ο Φρανσουά Ζερβέ, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Francois Rabelais θεωρεί ότι κακώς κατηγορείται το διοξείδιο του άνθρακα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την άνοδο των θερμοκρασιών. Μάλιστα έχει γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο "Η αθωότητα του άνθρακα".

Όπως λέει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point "η περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί από 0,03% κατά τον 19ο αιώνα σε 0,04% σήμερα".

Για τον Ζερβέ, έχει υπάρξει μια άδικη δαιμονοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός, τονίζει, αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο. Για να τραφεί όλος αυτός ο κόσμος, δεν πρέπει να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο ευνοεί τις καλλιέργειες! Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, το ποσοστό του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα που έχει ανθρώπινη προέλευση δεν ξεπερνά το 5%...

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αίτια του φαινομένου της υπερθέρμανσης είναι φυσικά. Υπάρχει μια διακύμαση των θερμοκρασιών που ακολουθεί κύκλους εξήντα ετών. Σήμερα βρισκόμαστε στο άνω μέρος ενός κύκλου, δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι τελευταίες δεκαετίες ήταν θερμές.

Μάλιστα λέει ότι όλη αυτή η σπουδή για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι υπερβολική. "Αν εφαρμόσουμε αυτά που προτείνει η Ευρώπη, θα αποτρέψουμε τη θέρμανση της ατμόσφαιρας κατά ένα χιλιοστό του βαθμού. Το κόστος της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται όμως από τη Διεθνή Επιτροπή Ενεργείας σε 35 τρισεκατομμύρια ευρώ, το ισοδύναμο δηλαδή του σημερινού παγκόσμιου χρέους. Κι όλα αυτά, ενώ είναι πιθανό να βρισκόμαστε στην κορυφή ενός κύκλου και η τάση να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια…".

Ο κ. Ζερβέ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο "φόρο του άνθρακα", αν και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει εξοικονόμηση στους πόρους του πλανήτη.