Πρόσκληση για debate προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με δικούς τους όρους απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.
Στη συνέντευξή του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε για κρατικοποίηση και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές και εκτίμησε ξανά "ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει". Ωστόσο, "το πότε θα γίνουν, είναι συνάρτηση των λαϊκών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων", όπως διευκρίνισε.
"Δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά έχει εξαντληθεί ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης και βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις" απάντησε χαρακτηριστικά.
"Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο κι αυτό θα πάει στην ιστορία ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο και εξαθλίωση χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δη αυτή κυβερνά τώρα τη χώρα.
"Όπως έπεσαν οι δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, έτσι θα πέσει σύντομα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.
Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι έχει ήδη υπογράψει τη λήψη νέων μέτρων και παρατήρησε: "Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Σαμαρά. Από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών".
Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, είπε πως ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός από εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από τη λήξη της τετραετίας.
"Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε στην εξουσία", σημείωσε ωστόσο και πρόσθεσε ότι οι εκλογές και η αλλαγή στην κυβέρνηση είναι όρος για την επιβίωση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και την κυριαρχία της χώρας.
Αν γίνονταν τώρα εκλογές, "ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε απόλυτη πλειοψηφία" στη Βουλή, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και τόνισε επίσης ότι θα βρεθούν δυνάμεις που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στην κυβέρνηση αυτή δεν θα αξιοποιηθούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ερώτηση που του έγινε για μελλοντικές μετεκλογικές συμμαχίες του κόμματός του.
Για το αν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: "Δεν εθελοτυφλούμε. Ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες λύσεις υπάρχουν, όμως είναι έγκλημα να συνεχίζουμε το λάθος. Δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός και δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης".
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, η λύση είναι η διαγραφή χρέους, η αναστολή πληρωμών τόκων και χρεολυσίων και η εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη.
"Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στο Δημόσιο και όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν, θα ξαναβρεθούν στις θέσεις τους", δεσμεύτηκε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις τράπεζες, εκτός από την εξαγγελία για "κοινωνικό έλεγχό τους", είπε ότι θα "εθνικοποιηθούν" και οι αγρότες που έχουν χρέη σ΄αυτές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη "νέα σεισάχθεια". Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση των νέων αγροτών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε για επανεξέταση των αποκρατικοποιήσεων "που θα προλάβει να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά" και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, που έχει ιδιαίτερο τοπικιστικό ενδιαφέρον για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, απάντησε ότι δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα πέσει με μια πρόταση μομφής, αλλά από τις κινητοποιήσεις του λαού. "Τα κοινοβουλευτικά όπλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα χρησιμοποιήσει αν και όποτε κρίνει", δήλωσε.
Ο κ. Τσίπρας, σε άλλη αποστροφή του λόγου του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν πηγαίνει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις του και ότι οι υπουργοί τις απαξιώνουν.
"Είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία η απαξίωση δημοκρατικών θεσμών", δήλωσε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό "να μην κρύβεται". Επανέλαβε μάλιστα παλιότερη πρότασή του να αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς μια δημόσια συζήτηση, είτε στη Βουλή, είτε σε τηλεοπτικό στούντιο.
Για τις δημοτικές εκλογές είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, "οι υποψήφιοι δεν θα είναι σώνει και καλά κομματικά στελέχη" και πως όσοι υποστηρίξει θα είναι στον δεύτερο γύρο.
"Εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια", απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση αν φοβάται μήπως δεν μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις του και βρεθεί στην ίδια θέση, που βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δυσφήμισε τη χώρα, λέγοντας τους Έλληνες "αναξιόπιστους" και "διεφθαρμένους".
Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και είπε ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή "κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι" και ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν αυστηρά.
Αντέδρασε στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία, λέγοντας ότι "η τρόϊκα κλείνει τα σχολεία" και πρότεινε στη νέα Βουλή να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αλλαγές στη νομοθετική εξουσία και μίλησε ακόμη και για απευθείας νομοθετική δυνατότητα του λαού, με έναν αριθμό υπογραφών!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν μετά τις επόμενες εκλογές, έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα "αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερό του και θα φροντίσει αυτό να γίνει μόνιμα, ώστε να μην αλλάζει ο νόμος που βγάζει κυβέρνηση διαρκώς και κατά το δοκούν και για να μη γίνεται έρμαιο μικροκομματικών συμφερόντων".