Πώς μπορεί ακόμα να προκριθεί στους 8 η soft Εθνική μας ομάδα

Η Εθνική Ελλάδος περιφέρεται υπ' ατμόν στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι έχασε με 73-65 από τους Σλοβένους. Κυρίως, όμως, εκνεύρισε όσους την παρακολουθούσαν, αφού έμοιαζε, μετά τη νίκη επί της Ισπανίας με "άδεια μπαταρία".

Η διαφορά των Σλοβένων που επικράτησαν κατά κράτος στα ριμπάουντ και στα σουτ έφτασε μέχρι τους 26 πόντους, για να πέσει μέχρι τους έξι στην τέταρτη περίοδο.

Νίκος Ζήσης στην αρχή και Βασίλης Σπανούλης από την πρώτη περίοδο κι έπειτα έκαναν μεγάλη προσπάθεια με τον Αντρέα Τρινκιέρι να έχει κι αυτός τις ευθύνες τους.

Για άλλη μια φορά, η ομάδα που παρέταξε στο παρκέ ήταν πολύ soft και ίσως να μην ταιριάζει στην ελληνική φιλοσοφία χρόνων της άμυνας ένας προπονητής που πιστεύει στο ταλέντο των παικτών και την επιθετική πρωτοβουλία, αλλά ταυτόχρονα το επιθετικό πλάνο που ακολουθεί να παραμένει ακανόνιστο.

Ο Τρινκιέρι ξέχασε πάλι παίκτες στον πάγκο (Φώτσης, Περπέρογλου) και η εθνική των "11... πενταδάτων" που είχε εξαγγείλει στην προετοιμασία πήγε περίπατο. Ακόμη και ο Σλούκας άργησε να πάρει ρυθμό στο παιχνίδι, τη στιγμή που ο ντεφορμέ Καϊμακόγλου έπαιρνε διαρκώς λεπτά.

Υπήρχε διάχυτη και πάλι η εντύπωση ότι σε ένα Ευρωμπάσκετ, που έγινε από την αρχή φανερό ότι θα κυριαρχήσει το physical game, η Ελλάδα φοβόταν να κάνει φάουλ, ιδιαίτερα στα γκαρντ, επειδή προφανώς είχαμε μόνο τρεις παίκτες να κατεβάσουν τη μπάλα (Σπανούλης, Ζήσης, Σλούκας).

Διαβάστε ακόμα : Ελλάδα - Σλοβενία : Απλά αναμενόμενο.

Η εθνική Ελλάδος έχει μια τελευταία ευκαιρία, η οποία συνιστά περίπλοκο σενάριο για τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, όταν και διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική των ομίλων της δεύτερης φάσης.

Πρέπει να κερδίσει την Κροατία, στον αγώνα των 15:45, στις 18:45 οι Ιταλοί να κερδίσουν τους Ισπανούς και στις 22:00 οι Σλοβένοι να κερδίσουν τους Φινλανδούς. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, μένει εκτός συνέχειας και παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής.

Αν προκριθεί, θα έχει τερματίσει τέταρτη στον όμιλο και με βάση τα σενάρια κατάταξης στον όμιλο με τον οποίο θα διασταυρωθεί, θα έχει ως αντίπαλο είτε τη Σερβία, είτε τη Λιθουανία ή τη Γαλλία στα προημιτελικά, με πιθανότερους τους Σέρβους (άλλο ένα δύσκολο ματς).

Πάντως, Σλοβενία, Κροατία και Ιταλία έχουν ήδη προκριθεί από τον όμιλό μας και οι Ιταλοί μόνο για λόγους γοήτρου θα θέλουν να κερδίσουν τους Ισπανούς ή για να τους "σκοτώσουν" και να μην τους βρουν μπροστά τους στη συνέχεια. Για να προκριθεί η Ελλάδα, πρέπει να αποκλειστεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει η τελική κατάταξη των άλλου ομίλου, με τους αγώνες που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά του την Κυριακή, καθώς Ιταλοί, Σλοβένοι και -εν πολλοίς- Κροάτες θα μπορούν, παίζοντας τη Δευτέρα, να διαλέξουν αντίπαλο.

Πάντως, ακόμη κι αν οι Ιταλοί επιλέξουν να "χτυπήσουν" το ματς με τους Ισπανούς για να τους πετάξουν εκτός συνέχειας της διοργάνωσης, δεν αρκεί η νίκη τους για να τα καταφέρουν, καθώς αν οι Φινλανδοί δε χάσουν από τους Σλοβένους, αν δηλαδή οι Σλοβένοι επιλέξουν να μη βγουν πρώτοι, τότε οι "φούριας ρόχας" θα έχουν βιώσει μια ολική επαναφορά!

Για να έχουν όμως νόημα όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα η Εθνική μας να κερδίσει τους Κροάτες το μεσημέρι της Δευτέρας και είναι αμφίβολο τελικά αν θα το κατορθώσει αυτό, με το ηθικό να είναι στα τάρταρα και τους Δαλματούς να μας αντιμετωπίζουν από θέση ισχύος.