ΟΗΕ: Γεγονός η χρήση χημικών στη Συρία

Η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ θα καταδείξει "με συντριπτικό τρόπο" ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Γκι-Μουν, εν αναμονή της επίσημης παρουσίασης των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα.

Χωρίς να επιρρίψει άμεσα την ευθύνη για τη χρήση χημικών στο συριακό καθεστώς, ο Μπαν κατηγόρησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι "έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και προειδοποίησε πως όταν τελειώσουν όλα "οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο" για τις πράξεις τους.

Ωστόσο, ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι, η επίθεση που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού και για την οποία το Παρίσι επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ
Άσαντ,  είχε εντοπιστεί την ίδια ημέρα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η έκθεση των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα. Ωστόσο, η εντολή των εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπει ότι θα πρέπει να υποδείξουν και τους υπαίτιους για την επίθεση.

Ο Μπαν σχεδιάζει να παρουσιάσει αυτήν την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας αλλά, όπως είπε,  δεν την έχει λάβει ακόμη.

Την ίδια ώρα,  ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ επικοινώνησε με τον οργανισμό και υπέβαλε αίτημα για τεχνική βοήθεια. 

'Ομως, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε "ελλιπές" το αίτημα και ζήτησε από τη Συρία περισσότερες πληροφορίες.