MNI: Η δόση του Οκτωβρίου ίσως να αργήσει…

Την πιθανότητα να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου αποκαλύπτει, μιλώντας στο δίκτυο ΜΝΙ, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν μπορεί από την πλευρά της να ζητήσει “κούρεμα” χρέους.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει έτοιμη μία δική της έκθεση αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να φανεί αν είναι εφικτό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το χρέος βάσει του προγράμματος. Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί στα στελέχη της τρόικας που θα καταφθάσουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο.

“Μέχρι τώρα η Ελλάδα λάμβανε αυτές τις εκθέσεις κυρίως από το ΔΝΤ, όμως δεν είχε την τεχνογνωσία να συντάξει μία δική της έκθεση. Τώρα ξέρουμε και σχεδιάζουμε να εξηγήσουμε στους δανειστές μας την επίδραση των μέτρων και των δομικών μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό χρέος”, ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως για πρώτη φορά οι υπολογισμοί για το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας θα είναι ορατοί και θα επεξηγούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η αναλυτική και δίκαια διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ΜΝΙ ότι η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει για την ύπαρξη της έκθεσης αυτής.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τονίζει ακόμα πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, ενώ υποστηρίζει πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μία ακόμα έκθεση, η οποία επίσης θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην τρόικα, και θα καταγράφει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2016.

Παράλληλα, υπογραμμίζει: Εμείς, στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να αναδείξουμε το θέμα του κουρέματος χρέους. Αυτό είναι στο χέρι των δανειστών να το αποφασίσουν. Ακολουθούμε τις συζητήσεις στενά, αλλά για λόγους τακτικής η βοήθεια που θα ζητήσουμε είναι περαιτέρω παράταση της ωρίμανσης των υπαρχόντων δανείων και επιπλέον μείωση των επιτοκίων”.

Πάντως, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, από την πλευρά του, υποστηρίζει στο ΜΝΙ πως η εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ως τον Νοέμβριο, αν και η απόφαση του Eurogroup θα ληφθεί τον Οκτώβριο.