Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς πρόσωπα, ονόματα, γεγονότα; Ξεχνάς κλειδιά; Χάνεις κινητά; Ψάχνεις με τις ώρες το αυτοκίνητο σου, μέχρι επιτέλους να βρεις που έχεις παρκάρει; Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι, οι ενδείξεις σε προειδοποιούν για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και όμως η απώλεια μνήμης μπορεί να καταπολεμηθεί, αρκεί να την προλάβεις!
Με την πάροδο του χρόνου είναι απόλυτα φυσιολογικό, η λειτουργία της μνήμης σταδιακά να εξασθενεί. Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, το στρες, τα προβλήματα της καθημερινότητας, η αρνητική ψυχολογία επηρεάζουν αρνητικά το μυαλό. Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους από νωρίς, όμως οι συνέπειες φαίνονται δυστυχώς ξεκάθαρα, στην πορεία. Αξίζει λοιπόν, βλέποντας τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα, για να διατηρείς το μυαλό σου σε εγρήγορση!
1. Βάλε στο πρόγραμμα σου τη γυμναστική
Αδιαμφισβήτητα, η πνευματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» λέγανε οι πρόγονοι μας και σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό που αγγίζει το 60% των ενηλίκων δεν ασκείται καθόλου. Σύμφωνα πάλι με έρευνες, άτομα άνω τον 60 που ασκούνται σταθερά τρεις φορές την εβδομάδα από μία ώρα, διαθέτουν μνήμη ισχυρή, σχεδόν ισοδύναμη με πολύ νεώτερων. Αντιθέτως η χειρότερη νοητική λειτουργία εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε άτομα που επιμένουν στη χρόνια καθιστική ζωή.
Προσοχή στις υπερβολές! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που το παρακάνουν με έντονη, πολύωρη, εξαντλητική προπόνηση, κινδυνεύουν μελλοντικά να έχουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο λόγος;
Ελαττώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή νοητική λειτουργία.
2. Ακολούθησε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή
Η διάθεση, η ευεξία αλλά και η καλή εγκεφαλική λειτουργία σχετίζονται άμεσα με το τι τρώμε κ τι πίνουμε.
Σύμφωνα με έρευνες, για την ενίσχυση της μνήμης, κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, επιβραδύνουν την εξασθένιση της μνήμης που αναπόφευκτα έρχεται με την πάροδο του χρόνου.
Το πράσινο τσάι, το άπαχο γάλα, το γιαούρτι άλλα και τα δημητριακά ολική άλεσης, βοηθούν σημαντικά στη διαδικασία της μάθησης, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν θετικά και στην προστασία του εγκεφάλου.
Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες εφοδιάζουν τον οργανισμό με την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας για να μπορεί να σκεφτεί. Ρύζι, ψωμί, πατάτα, ζυμαρικά αλλά και σοκολάτα δρουν ευεργετικά για τη μνήμη, αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.
Το κόκκινο κρέας, καλό είναι να αποφεύγεται, λόγω κεκορεσμένων λιπαρών, σε αντίθεση με το ψάρι που κρίνεται από τους διατροφολόγους ιδανικό και απαραίτητο για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα μνήμης.
Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι απαγορευτικές όπως και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι ένα ποτήρι κρασί την ήμερα για τις γυναίκες και ένα με δύο για τους άντρες, λειτουργεί θετικά, γιατί επιβραδύνει την αρνητική επίδραση της γήρανσης στον εγκέφαλο. Το πρωινό, τα συχνά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, συμβάλλουν σημαντικά στη συγκέντρωση και την καλή πνευματική απόδοση.
3. Διώξε το στρες και κόψε το κάπνισμα
Το χρόνιο, παρατεταμένο στρες αποτελεί βασικό αίτιο εξάντλησης της μνήμης, όπως επίσης και η κατάθλιψη.
Συνήθως, τα άτομα που υποφέρουν είτε από υπερβολικό άγχος είτε από κατάθλιψη είναι καπνιστές, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα μνήμης.
Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές παρουσιάζουν έως και 20% μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω της χρόνιας στέρησης οξυγόνου, καθώς και απώλεια ευφυίας κατά το ίδιο ποσοστό!
4. Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά και ποιοτικά
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο ανήσυχος, διαταραγμένος ύπνος σχετίζεται άμεσα με βλάβες της μνήμης και ο λόγος; Εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί αναμνήσεις.
Οι ειδικοί συνιστούν 6-8 ώρες ποιοτικού ύπνου την ημέρα. Ο βαθύς ύπνος σίγουρα είναι πιο αναζωογονητικός και πιο ευεργετικός από τον πολύωρο-διακεκομμένο και αυτό γιατί δίνεται στον εγκέφαλο η ευκαιρία να επεξεργαστεί τα γεγονότα της ημέρας και να επιλέξει ποια θα πρέπει να αποθηκεύσει.
5. Κοινωνικοποιήσου, δοκίμασε νέες δραστηριότητες!
Η συχνή επαφή με οικογένεια και φίλους, η ενασχόληση με νέες δραστηριότητες-χόμπι αλλά και η συνεχής ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα, βοηθούν το μυαλό να παραμένει σε φόρμα.
Οι διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως τα σταυρόλεξα, τα παζλ και το διάβασμα, αποδεδειγμένα καθυστερούν την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάϊμερ στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Βρες χρόνο για να μάθεις άλλη μία ξένη γλώσσα, χορό, κάποιο μουσικό όργανο ή ό,τι άλλο μπορεί να σου κινήσει το ενδιαφέρον. Η εκπαίδευση αποτελεί ασπίδα κατά της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων.
Το υποβρύχιο κολύμπι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές δραστηριότητες και αυτό γιατί συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Η σκέψη γίνεται πιο γρήγορη, αποκτάς ευστροφία, συγκέντρωση και μεγαλύτερη ικανότητα να αποθηκεύεις όλο και περισσότερες πληροφορίες. Και όλα αυτά σε συνδυασμό πάντα με μια πολύ καλή άσκηση για το σώμα!
6. Βάλε τάξη στη ζωή σου!
Όταν στο σπίτι σου επικρατεί καθεστώς ακαταστασίας, το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και μέσα στο μυαλό σου. Σκόρπια πράγματα στο σπίτι, σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό! Και όσο το χάος μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία της επαναφοράς στην τάξη.
Ξεκίνα από τα πιο μικρά και αφιέρωσε 10-15 λεπτά την ημέρα τακτοποιώντας ντουλάπες, γραφείο, συρτάρια και ό,τι άλλο μπορεί να έχεις αφήσει καιρό, άνω-κάτω. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά αφού στη θέα ενός όμορφου και τακτοποιημένου χώρου, η ψυχολογία αυτομάτως αλλάζει, το άγχος αποβάλλεται και το μυαλό καθαρίζει από τις συσσωρευμένες μέχρι πρότινος, μπερδεμένες εικόνες.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις, να έχεις αποθηκεύσει στο μυαλό σου, ποια θέση αντιστοιχεί στο κάθε πράγμα. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις την αναστάτωση, τον χρόνο και την ενέργεια που σου προκαλεί η συχνή εξαφάνιση πραγμάτων που πάντα συμβαίνει σε έναν ακατάστατο χώρο...
Μικρά μυστικά για να μην ξεχνάς:
Τα ονόματα
• Όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, να χρησιμοποιείς συχνά
κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το όνομα του.
• Να συνδέεις το κάθε όνομα με μία εικόνα.
Που αφήνεις τα πράγματα σου
• Γυαλιά, κλειδιά κλπ, πρέπει να έχουν μία σταθερή θέση.
• Για τα υπόλοιπα μπορείς να λες δυνατά τη θέση που τα έχεις τοποθετήσει .
• Για κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα μπορείς να σημειώνεις που τα τοποθετείς.
• Την ώρα που τοποθετείς ένα αντικείμενο, δίνε προσοχή στο σημείο.
Τι σου λένε οι γύρω σου
• Να ζητάς από τον συνομιλητή σου, να μιλάει αργά και να επαναλαμβάνει.
• Σκέψου τι ακριβώς σου είπε και επανέλαβε το.
Τα ραντεβού
• Να τα σημειώνεις πάντα στο προσωπικό σου organizer
Όλα όσα πρέπει να κάνεις
• Ζήτα από κάποιον να σου υπενθυμίσει.
• Άφησε ένα σημείωμα στο ψυγείο
• Άφησε ένα αντικείμενο που σχετίζεται με αυτό που πρέπει να κάνεις, σε ένα σημείο που σίγουρα θα δεις.