Η άσκηση πανάκεια για την κατάθλιψη

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα αναθεώρηση παλαιότερων μελετών. Οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ανέλυσαν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν είχαν μία "μέτρια" μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν άλλες δραστηριότητες, όπως η χρήση τεχνικών χαλάρωση.

Οι πιο δημοφιλείς θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία, ενώ πολλοί άνθρωποι βρίσκουν λύση στις εναλλακτικές θεραπείες.

Για τη νέα αναθεώρηση, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από 35 μελέτες που περιλάμβαναν 711 άτομα. Σε μία από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν από το 2007, για παράδειγμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 45% των ανθρώπων που ασκούνταν, δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια για κατάθλιψη μετά από τέσσερις μήνες, σε σύγκριση με 31% των συμμετεχόντων που λάμβαναν μία πλασέμπο θεραπεία με αδρανή χάπια .

Σε μια άλλη μελέτη του 2002, το 55 % των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μετά από 10 εβδομάδες άσκησης, σε σύγκριση με 33 % που έκαναν ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου .

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, η άσκηση φαίνεται να μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα όσο η ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αλλά ο επικεφαλής της νέας έρευνας Δρ. Μιντ,  προειδοποίησε ότι οι διαπιστώσεις αυτές βασίζονται μόνο σε στοιχεία από ένα μικρό αριθμό δοκιμών.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι, παίζει ρόλο η άσκηση να γίνεται με την ίδια συχνότητα και σε μία σχετικά υψηλή ένταση, καθώς το αργό περπάτημα για παράδειγμα έχει φανεί ότι δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.