Μέρκελ: Ο Νότος φταίει για τα προβλήματά του

"Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους —επί χρόνια ή επί δεκαετίες— παραλείψεις", δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι επανέλαβε ότι η αρχή της είναι "αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους".

"Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα", επανέλαβε εξάλλου η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην "Muenchner Merkur" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, "ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής". Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, "ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης".

Ερωτηθείσα σχετικώς με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με. . . χιτλερικό μουστάκι, η Καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, "ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων" και επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκεία είναι κατοχυρωμένα για όλους.

"Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε", προσθέτει.