Ξεκινούν από σήμερα οι συζητήσεις
Η αυλαία της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανοίγει σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να παραδώσει τις πρώτες διατάξεις από το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κοστολόγησης. Πρόκειται για τις μειώσεις φόρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ.
Οι ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου με βασικότερες αλλαγές τη μείωση του πρώτου συντελεστή στο 9% από 22% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τέσσερα. Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό του 2020 φτάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 250 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το συνολικό ύψος των φοροελαφρύνσεων για το επόμενο έτος.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει μαζί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020), τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% και τα μέτρα για την αγορά των ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%στις δαπάνες αναβάθμισης).
Ολα αυτά τα μέτρα θα περάσουν ένα προς ένα κάτω από το μικροσκόπιο των θεσμών, για να υπολογιστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και το εύρος της επίπτωσης στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο. Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα», ώστε ο προϋπολογισμός να αλλάξει πορεία. Οι εισπράξεις του Αυγούστου δεν προοιωνίζονται κάτι το αρνητικό, αφού τα έσοδα δίνουν «αέρα» στον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για μηδενική απόκλιση έναντι της δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 η επίτευξή του θα βασιστεί στις μεγάλες περικοπές που θα γίνουν στις κρατικές δαπάνες. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα παρουσιάσει στους θεσμούς τις νέες «οροφές» δαπανών ανά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης. Τα νέα όρια δαπανών για το 2020 είναι συμπιεσμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ συνολικά σε σχέση με φέτος, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι νέες μειώσεις στην άμεση φορολογία.
Διαφορετικά στο υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να προχωρήσουν σε κούρεμα του αφορολογήτου ποσού. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους δανειστές για την παραμονή του στα σημερινά επίπεδα. Το αφορολόγητο ξεκινά από τα 8.636 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει τα 9.545 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω. Πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά προσδίδει και η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Εκτός από τις φορολογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η νέα αξιολόγηση, με βάση την οποία θα συνταχθεί η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει μια σειρά από εκκρεμή προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s). Στόχος είναι η τέταρτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί ώς τον Νοέμβριο για να δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί τη δυνατότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα ( ANFA’s και τα SMP’s) να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.