Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση των αυστηρών μέτρων λιτότητας κρούει η διεθνής οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, προβλέποντας ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025.
Μάλιστα, ο Max Lawson, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Oxfam, δήλωσε ότι η Oxfam "ιδρύθηκε το 1942 εξαιτίας του λιμού στην Ελλάδα. Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα ήμασταν εδώ μετά από 70 χρόνια λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση".
Στην έκθεσή της η Oxfam σημειώνει πάντως πως με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να κλιμακώνεται, η Ε.Ε. έχει χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας, όπως παραχωρώντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους.
Ζητεί ωστόσο να γίνουν περισσότερα. "Τα επιθετικά μέτρα για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία, τα λιγότερα δικαιώματα των εργαζομένων και η άδικη φορολογία παγιδεύουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε ένα κύκλο φτώχειας, που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενιές", δήλωσε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Oxfam, Νατάλια Αλόνσο.
"Το κύμα της οικονομικής λιτότητας που έχει σαρώσει την Ευρώπη απειλεί να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες ζημιές στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης", δήλωσε από την πλευρά του ο βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς.