Χωρίς λύση έκλεισε η υπόθεση της “βουλγαρικής ομπρέλας”, 35 χρόνια μετά

Η έρευνα για μια από τις πιο περιβόητες δολοφονίες του Ψυχρού Πολέμου, το φόνο του εξόριστου Βούλγαρου αντιφρονούντα Γκεόργκι Μαρκόφ, έκλεισε σήμερα μετά από 35 χρόνια και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική αστυνομία.

 Η υπόθεση δολοφονίας του Μαρκόφ έμεινε στην ιστορία τόσο για τον κινηματογραφικό τρόπο που σκότωσαν τον αντικομουνιστή συγγραφέα, όσο και για το γεγονός ότι δεν συνελήφθη ποτέ κανένας, έστω ύποπτος, για το έγκλημα. 

Η υπόθεση ονομάστηκε "βουλγαρική ομπρέλα" γιατί ο Μαρκόφ πέθανε αφού ένας άγνωστος τον τρύπησε στο πόδι με τη δηλητηριασμένη άκρη της ομπρέλας του. Το τσίμπημα μετέδωσε στον οργανισμό του Μαρκόφ την ουσία ρικίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο. 

Σαν φιλμ νουάρ.... 

Η επίθεση έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 1978, στη Γέφυρα Γουότερλου του Λονδίνου.

Σύμφωνα με περιγραφές του επεισοδίου, ο Μαρκόφ, ο οποίος είχε αποσκιρτήσει στη Δύση το 1969, περίμενε το λεωφορείο όταν αισθάνθηκε ένα δυνατό τσίμπημα στο μηρό του. Ένας άγνωστος πίσω του έσκυβε εκείνη την ώρα για να πιάσει μια ομπρέλα που είχε ρίξει καταγής και μουρμούρισε "συγγνώμη" πριν απομακρυνθεί.

Ο Μαρκόφ υπέκυψε τέσσερις ημέρες αργότερα,  δηλητηριασμένος.

Σύμφωνα με έρευνα βασισμένη στους απόρρητους φακέλους της αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου, ως ύποπτος για τη δολοφονία του Μαρκόφ αναφερόταν ένας πράκτορας με την κωδική ονομασία "Πικαντίλι".

Οι φάκελοι δείχνουν πώς ο πράκτορας είχε δεχθεί "ειδική εκπαίδευση" από τη μυστική αστυνομία της Βουλγαρίας και είχε τιμηθεί με δύο παράσημα, ενώ του είχαν επίσης δοθεί δωρεάν διακοπές και 30.000 δολάρια μετά το θάνατο του Μαρκόφ. 

Μετά από 35 χρόνια  ερευνών, ο πράκτορας Πικαντίλι ή οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας , δεν βρέθηκαν ποτέ.  

"Η έρευνα σταματάει από αύριο, καθώς εκπνέει το απόλυτο όριο παραγραφής των 35 ετών", δήλωσε η εκπρόσωπος της βουλγαρικής εισαγγελίας Ρουμιάνα Αρναούντοβα.

"Για να υπερβούμε το χρόνο παραγραφής, πρέπει να έχουμε συλλάβει κάποιον ύποπτο για το έγκλημα, να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος ενός υπόπτου ή αυτός να καταζητείται. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε εντοπίσει το δράστη και δεν έχει γίνει καμιά από τις παραπάνω ενέργειες", δήλωσε η Αρναούντοβα.