Ο Ομπάμα δίνει μια ευκαιρία στη διπλωματία

Διάγγελμα απηύθυνε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να πείσει τόσο τους πολίτες όσο και το Κογκρέσο να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής.

"Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει", είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας. "Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στην 16λεπτη ομιλία του είπε ότι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε διατεθειμένος να δώσει μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία, διατηρώντας την πίεση για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή η Δαμασκός βεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

Επειτα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα 48 ωρών που απομάκρυνε μία επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου αποτελεί ένα "ενθαρρυντικό" μήνυμα.

"Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτό το σχέδιο θα επιτύχει.

Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στέλνει αύριο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση επί του συριακού καθεστώτος.

"Εδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία", προειδοποίησε.

"Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει", είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

"Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, από όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ η Συρία δέχεται την Ρωσική πρόταση για παράδοση του χημικού της οπλοστασίου υπό διεθνή έλεγχο, όπως μεταδίδει το Interfax, επικαλούμενο τον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Ουαλίντ αλ Μουαλέμ είπε ότι η Συρία συμφώνησε με τη ρωσική πρόταση, διότι αυτό θα "αίρει τους λόγους για την αμερικανική επιθετικότητα". Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να "μη χυθεί συριακό αίμα".

Ωστόσο δεν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για το πότε παραδόθηκε στη Δαμασκό η πρόταση Λαβρόφ και τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις σύντομα κι ότι η πρόταση της Μόσχας δεν είναι αποκλειστικά ρωσική, αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

"Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά", είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Εγκρίνουν Κίνα, Αραβικός Σύνδεσμος

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του "καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση της Ρωσίας" για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού "είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια".

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια "πολιτική λύση" στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.

Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς".

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ την Πέμπτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντήσει την Πέμπτη στην Γενεύη στην Ελβετία τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντήσει την Πέμπτη στην Γενεύη στην Ελβετία τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για τα χημικά όπλα της Συρίας, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά την οποία ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Κέρι ότι θα του αποστείλει εντός της σημερινής ημέρας τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου που αποσκοπεί στο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.