Η βοήθεια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά και ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.
Πρόκειται για ένα toolkit του ΟΟΣΑ, στο οποίο έχει συγκεντρώσει υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και νόμους που λειτουργούν ανασταλτικά για την ομαλή λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Και πόσα είναι αυτά τα εμπόδια; Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν εκατό: Πρόκειται για πεντακόσια εμπόδια !
Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ ουσιαστικά χαρτογραφεί τα προβλήματα και θα αξιολογήσει τις υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών και τα λοιπά.
Μεταξύ των 500 αυτών εμποδίων, όπως ανέφερε ως παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, είναι και η νομοθεσία η οποία καθορίζει το μέγεθος των σιλό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ άλλη νομοθεσία προβλέπει ότι αν ένας αγρότης έχει πάνω από 20 στρέμματα επιβάλλεται να έχει υποχρεωτικά γεωπόνο.
Εκτός του θέματος αυτού, στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, οι αλλαγές που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση στις εξαγωγές, ώστε να γίνει πιο εξωστρεφής η ελληνική οικονομία, η παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς και το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων που προωθείται.
“Ήδη έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα. Η χρονιά αυτή στον τουρισμό ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται. Σήμερα είχα συναντήσεις με επενδυτές, αξιόπιστους επενδυτές οι οποίοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική οικονομία. Και δεν τα παρατάμε, γιατί έχουμε κάνει τα τρία τέταρτα της διαδρομής και θα κάνουμε και τα τελευταία χιλιόμετρα, έτσι ώστε οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών να μην πάνε χαμένες”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Χορστ Ράιχενμπαχ εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι ο υπουργός σε θέση να μιλήσει για τις αδειοδοτήσεις σε επενδύσεις και θα μπορέσει να ανακοινώσει καλά νέα σε αυτό τον τομέα.
Όσο για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων, ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα ανέφερε: “Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, είναι ένα από τα θέματα τα οποία είχε προωθήσει ο κ. Χατζηδάκης. Έχει επιλέξει έναν πολύ καλό διαπραγματευτή ο οποίος έχει δώσει ώθηση στο όλο θέμα. Ο κ. Βιδάλης έχει γίνει αποδεκτός και έγινε μια ομαλή μετάβαση από τον κ. Χατζηδάκη στον κ. Χρυσοχοΐδη, κάτι που πραγματικά δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Και γι αυτό θέλω να συγχαρώ τους δύο υπουργούς. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με τους Επιτρόπους για θέματα Ανταγωνισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Εσωτερικής Αγοράς. Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι ο δρόμος έχει ανοίξει και είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε τα τελευταία βήματα ώστε ο φάκελος να υποβληθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων που ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει, τα έργα να ολοκληρωθούν και να μπορέσουμε έτσι να έχουμε ώθηση στην απασχόληση, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στο ΑΕΠ”.