Ναι στη συζήτηση της ρωσικής πρότασης λέει ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε να συζητηθεί στον ΟΗΕ η Ρωσική πρόταση για παράδοση των χημικών όπλων της Δαμασκού, όπως μεταδίδει το AP.

Στην κίνηση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία , "για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους", είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Kατα τη διάρκεια συναντήσεων που έχει αυτή την ώρα με βουλευτές, μέλη του Κονγκρέσου  και γερουσιαστές, με την παρουσία του υπουργού εξωτερικών, Τζον Κέρυ, o Ομπάμα είπε ότι θέλει να ακούσει τι ακριβώς περιλαμβάνει η ρωσική πρόταση- την οποία αποδέχθηκε ο Άσαντ- προκειμένου οι ΗΠΑ να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα πριν την τελική απόφαση τους. Ωστόσο, ο Κέρυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιμένουν πολύ για την απάντηση της Δαμασκού.

Ο Κέρι θεωρεί ότι το ιδανικό θα ήταν μία διπλωματική λύση με τη βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που μπλοκάρει η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώων, Τζον Μπόνερ , είπε ότι ο Αμερικανός λαός δεν υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου Ομπάμα για τη Σύρια, με βάση τα έως τώρα στοιχεία και θα χρειαστούν ισχυρότερα επιχειρήματα που θα δικαιολογούν μια επίθεση. 

Επιπλέον, μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι προτεραιότητα παραμένει η διπλωματία και όχι η στρατιωτική δράση ενώ η ψηφοφορία στη Γερουσία ίσως δεν γίνει αυτή την εβδομάδα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

ο Ομπάμα επισκέπτεται το Καπιτώλιο σήμερα,προκειμένου να ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς οι οποίοι παραμένουν διστακτικοί να επιτρέψουν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στη Συρία.

Τα ξημερωματα ώρα Ελλάδας θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό λαό, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.