Ένοχοι οι τέσσερις που βίασαν μέχρι θανάτου την 23χρονη Ινδή

Καταδικάστηκαν και οι τέσσερις άνδρες για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής Ινδής σε λεωφόρο του Νέου Δελχί, υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο και αποτροπιασμό από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αντιμετωπίζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής. Ο δικαστής Γιόγκες Χάνα ανακοίνωσε την ετυμηγορία το πρωινό της Τρίτης στο δικαστήριο του Σακέτ στο νότιο Δελχί.

Την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση της ποινής. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το κλίμα που διαχέεται από τις τάξεις του δικαστηρίου και τις διαθέσεις της πολιτικής αγωγής, πιθανότερη ποινή είναι η καταδίκη εις θάνατον δια απαγχονισμού. Οι δικηγόροι τους, πάντως, διαμήνυσαν ότι θα κάνουν έφεση, όποια κι αν είναι η απόφαση, αν και η κοινή γνώμη στην Ινδία, θεωρεί ότι αν καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη -εφ όρου ζωής ποινή, σύμφωνα με το σύστημα της χώρας- θα την έχουν "γλιτώσει".

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών, προφυλακίστηκαν τον Ιανουάριο, όταν και ξεκίνησε η δίκη τους. Ο πέμπτος συμμετέχων στην αποτρόπαια πράξη δεν άντεξε τις τύψεις και αυτοκτόνησε στη φυλακή το Μάρτιο.

Ο νεαρότερος από τους θύτες ήταν ανήλικος -ετών 17- τη στιγμή της επίθεσης (ένα βράδυ Κυριακής του Δεκεμβρίου του 2012) στην 23χρονη φοιτήτρια φυσιοθεραπείας. Το περιστατικό είχε ανοίξει μια άνευ προηγουμένου συζήτηση αναφορικά με τη σεξουαλική βία, την εθνική ασφάλεια, τις πολιτισμικές συμπεριφορές και την προστασία στους δρόμους σε εθνικό επίπεδο στην Ινδία.