Η μεγάλη κυρία της jazz

Η μεγάλη κυρία της jazz

Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία τεσσάρων χρόνων και στα δεκαπέντε της ήδη είχε ξεκινήσει τις εμφανίσεις της. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της album σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, κατοχυρώνοντας μία θέση στους κορυφαίους μουσικούς της jazz. H Diana Krall, η οποία σαγηνεύει το κοινό με τη βελούδινη φωνή της και τη sexy παρουσία της, με τα 19 χρυσά και πλατινένια album, τα πολυάριθμα βραβεία, ανάμεσά τους και 2 Grammy, συγκαταλέγεται στην ελίτ των καλλιτεχνών με τις υψηλότερες πωλήσεις ενώ είναι η μόνη jazz τραγουδίστρια που κατάφερε να δει οκτώ album της να εκτοξεύονται κατευθείαν στην κορυφή των jazz charts. 

H Diana Jean Krall γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1964 στο Nanaimo της Βρετανικής Columbia στον Καναδά. Ο πατέρας της έπαιζε πιάνο και η μητέρα της τραγουδούσε στη χορωδία της κοινότητας για αυτό και η Diana από πολύ μικρή αγάπησε τη μουσική. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων έπαιζε πιάνο ενώ στα δεκαπέντε της ξεκίνησε τις εμφανίσεις της σε ένα εστιατόριο. Η Diana κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει στο Berklee College of Music στη Βοστώνη και επέστρεψε στον Καναδά το 1993 οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο της album με τίτλο "Stepping Out", τραβώντας την προσοχή του Tommy LiPuma, ο οποίος ήταν παραγωγός του δεύτερου album της "Only Trust Your Heart", το οποίο κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά.

Το τρίτο της album "All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio" ήταν υποψήφιο για Grammy και για 70 εβδομάδες βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των jazz charts. Ακολούθησε το album "Love Scenes" το 1997, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τον Αύγουστο του 2000 ξεκίνησε την περιοδεία της με τον Tony Bennett, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί ξανά στο τηλεοπτικό show "Spectacle: Elvis Costello with…" του Channel 4.

Το 1999 κυκλοφόρησε το album "When I Look In Your Eyes", το οποίο ήταν υποψήφιο για Grammy, η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που ένα jazz album κερδίζει υποψηφιότητα για το πολυπόθητο βραβείο και το 2001 ακολούθησε το έκτο album της "The Look of Love" , το οποίο είχε τις καλύτερες πωλήσεις από όλες τις δουλειές της. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της και το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο live album της το οποίο ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των συναυλιών που έδωσε στο Παρίσι. Το album πώλησε πάνω από 500.000 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική ενώ κέρδισε ένα Grammy κι ένα Juno Award.

  

To Δεκέμβριο του 2003 η Krall παντρεύτηκε στο κτήμα του Elton John, λίγο έξω από το Λονδίνο, το βρετανό μουσικό Elvis Costello και τρία χρόνια μετά ήρθαν στον κόσμο τα δίδυμα αγοράκια τους Dexter Henry Lorcan και Frank Harlan James.

Το 2004 κυκλοφόρησε το "The Girl in the Other Room", με τραγούδια που έγραψε με το σύζυγό της. Tο album έφθασε στο top 5 του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με το Ray Charles στο τραγούδι "You Don't Know Me" από τον τελευταίο δίσκο του πριν πεθάνει "Genius Loves Company". Ακολούθησαν τα album της "From this Moment On" το 2006, "Quiet Nights" το 2009 και "Glad Rag Doll" το 2012.

 

Το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν παραγωγός του album της Barbra Streisand "Love Is the Answer" και τρία χρόνια μετά συνόδευσε τον Paul McCartney στη live ηχογράφηση του album του "Kisses on the Bottom", η οποία παρουσιάστηκε ζωντανά στο internet.

Το τελευταίο διάστημα το όνομα της κορυφαίας τραγουδίστριας της jazz ακούγεται πολύ καθώς φημολογείται πως είναι ο λόγος που ο 83χρονος ηθοποιός Clint Eastwood χώρισε με την επί 17 χρόνια σύζυγό του Dina.