Στουρνάρας: Νέο μνημόνιο δε σημαίνει νέα μέτρα

"Το χρηματοδοτικό κενό μετά τον επόμενο Ιούλιο είναι για το 2014 συνολικά 4,5 δισ. και 5,5 – 6 δισ. για το 2015. Αυτό μπορεί να καλυφθεί είτε με έξοδο στις αγορές, είτε θα καλυφθεί από τους εταίρους", υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο BHMA FM.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα σε περίπτωση νέου μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση τρίτου προγράμματος και υπογραφής νέου Μνημονίου η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως οι οικονομικές εξελίξεις δικαιώνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ανάπτυξη και σημείωσε πως τα διαρθρωτικά μέτρα θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική. Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την άρση του καμποτάζ, η οποία όπως υποστήριξε ήταν από τους λόγους που τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν ο 2013.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων απολύσεων στο Δημόσιο ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις , παρά μόνον "υποχρεωτικές αποχωρήσεις" 15.000 εργαζομένων ως το τέλος 2014 στη θέση των οποίων θα προσληφθούν 15.00 νέοι υπάλληλο με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το "κούρεμα" αναρωτήθηκε αν θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια. "Αν γίνει κάτι τέτοιο στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα μπει στη γωνία της Ευρωζώνης". Υποστήριξε ότι ήδη μειώθηκε το χρέος σημαντικά και αυτό θα επαναληφθεί, χάρη στην απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο, όταν πετύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα. Χαρακτήρισε δε "επικίνδυνες" αυτές τις τοποθετήσεις.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι ειδική επιτροπή θα αναζητήσει το πώς θα γίνει η διαδικασία διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης περισσότερο "ελαστική". Τόνισε, όμως, ότι το ποσό που θα διατεθεί θα είναι μικρότερο από πέρυσι, οπότε είχε προγραμματιστεί να διατεθούν 280 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά εκταμιεύτηκαν πολύ λιγότερα.