Αρτηριακή πίεση: Ένας αόρατος εχθρός

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν ότι έχουν την συγκεκριμένη πάθηση , ενώ όσοι το γνωρίζουν δεν ακολουθούν μια αποτελεσματική θεραπεία, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη .

Ερευνητές από το The George Institute for Global Health στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας , εξέτασαν περισσότερους από 140.000 ενήλικες σε 17 χώρες και διαπίστωσαν ότι περίπου το 41 % είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά λιγότεροι από τους μισούς το γνώριζαν. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, λιγότερο από το ένα τρίτο από όσους γνώριζαν την κατάστασή τους , λάμβαναν θεραπεία θέτοντας υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που γνώριζαν έπαιρναν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης , αλλά μόνο περίπου το ένα τρίτο είχαν θέσει υπό έλεγχο τη νόσο . "Περίπου το 88% των ανθρώπων που ήξεραν ότι είχαν υπέρταση , κινήθηκαν σε κάποιο είδος της θεραπείας . Ωστόσο, ο έλεγχος της πίεσης του αίματος τους ήταν κακή , " ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας Κλάρα Τσάου.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα ανά χώρα , βρήκαν ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, περίπου το 50 % των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν επίγνωση της κατάστασής τους και περίπου 47 % έπαιρναν θεραπεία . Από την άλλη στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος , τα αντίστοιχα ποσοστά έπεσαν στο 42% και 34 %.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας εκτιμά ότι ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει υψηλή αρτηριακή πίεση , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο , καρδιακή ανεπάρκεια , εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων , που είναι οι δύο κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .