Με το βλέμμα σε πολιτικό ρίσκο και κούρεμα χρέους οι fund managers

"Θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα , κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;". Την ερώτηση αυτή απηύθυναν το τελευταίο διήμερο αρκετοί fund managers σε στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, που μετέχουν στο 8ο Roadshow της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον παράγοντα "πολιτικό ρίσκο" και τις αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, ενώ σχεδόν το σύνολο των 27 ελληνικών εταιρειών, που μετέχουν στο Roadshow, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, ερωτήθηκαν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 - 16 μήνες.

Οι ξένοι αναλυτές, που μετέχουν στη διοργάνωση, παρουσιάζονται ενημερωμένοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, την πορεία των εξαγωγών, την ανεργία και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και εστιάζουν στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στο κόστος χρήματος, στη λειτουργική κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών, αλλά κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και στην κοινωνική κατάσταση.

Στέλεχος, που μετέχει στο 8ο Roadshow της ΕΧΑΕ, ρωτήθηκε από το news.gr για το εάν οι ξένοι επενδυτές έχουν πεισθεί ότι πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως μας είπε, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων "ούτε πολύ μακριά, ούτε πολύ κοντά", καθώς όλοι περιμένουν τις επικείμενες αποφάσεις της Ευρωζώνης τόσο για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όσο και για την ανακούφιση του χρέους.

"Εάν δεν μειωθεί το χρέος και η χώρα δεν επιστρέψει στις αγορές, δεν πρόκειται να μειωθεί το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις και δεν αναμένεται να αποκατασταθεί η επαφή των ελληνικών τραπεζών με τη διατραπεζική αγορά. Οι ξένοι επενδυτές το μετρούν ιδιαίτερα αυτό», τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Σημειώνεται πως στα 125 funds, που μετέχουν στο Roadshow της Ελληνικά Χρηματιστήρια, περιλαμβάνονται και οι Capital World Investors, Centaurus, Fairfax, Fidelity, Gladstone Partners, JP Morgan, KKR, Lansdowne, Lazard, Marathon, Nomura, Sumitomo Mitsui Banking, T Rowe Rrice, UBS Wealth MGMT και Mellington MGMT.