Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε σήμερα να κάνει ελκυστικότερα τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον Τειρεσία. Έτσι, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες, με τη σημερινή απόφαση η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες.
Με τον τρόπο αυτόν διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην ανακούφιση βιώσιμων επιχειρήσεων, ιδίως μικρού μεγέθους, που παρουσιάζουν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες, και στην ενίσχυση της δυνατότητάς τους να αντεπεξέρχονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Την ανακοίνωση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος υποδέχθηκε με ικανοποίηση το υπουργείο Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών αναμένεται να συμβάλλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει.
“Ταυτόχρονα, μετά από συνεννόηση της Κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων, θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις”, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σ’ ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Έτσι, εκείνος που ικανοποιεί, με βάση τη συνολική του βαθμολογία, τα κριτήρια θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο. Επιπλέον τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς επικαιροποιούνται κάθε 6 μήνες. Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.
“Με τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύεται η ρευστότητα και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.