G20: Το φάντασμα της Συρίας πλανιέται στην Αγία Πετρούπολη

Είναι ουσιαστικά η πρώτη σύνοδος της G20 από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην οποία οι ηγέτες δεν έχουν να συζητήσουν το πιεστικό θέμα των μέτρων ή κάποιου επαπειλούμενου κραχ.

Όμως ένα "φάντασμα" υπερίπταται και πάλι της συνόδου: αυτό της επίθεσης στη Συρία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχεται στο παλάτι του τσάρου Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη τους ηγέτες των 19 ακόμη ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Το παλάτι επελέγη με κριτήριο την ασφάλεια των ηγετών.

Παρ' ότι οι διαδηλώσεις στο περιθώριο τέτοιων συνόδων δεν είναι συχνό φαινόμενο στη Ρωσία, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Παρ΄ότι η Συρία δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνόδου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε σήμερα οι χώρες-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) να συζητήσουν στη διάρκεια του δείπνου τη συριακή κρίση, θέτοντας ουσιαστικά το θέμα στην ατζέντα.

"Κάποιοι συμμετέχοντες μου ζήτησαν να δώσω το χρόνο και τη δυνατότητα να συζητηθούν και άλλα πολύ επείγοντα θέματα διεθνούς πολιτικής, κυρίως η κατάσταση στη Συρία. Πρότεινα αυτό να γίνει στη διάρκεια του δείπνου", δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ανοίγοντας τη σύνοδο της G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε, όπως έχει πει, να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. Είναι και η πρώτη φορά που θα βρεθεί τετ-α-τετ με τον Πούτιν από την αναγγελία της επικείμενης επίθεσης που βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Συρίας και αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, πάντως, φάνηκε να αλλάζει ρητορική τις τελευταίες μέρες λέγοντας πως αν τα Ηνωμένα Έθνη στηρίξουν μια επέμβαση στη Συρία, η Μόσχα είναι πιθανό να δώσει επίσης το πράσινο φως.

Πέραν της Συρίας, οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Πούτιν: Ο Κέρι λέει ψέματα

Και ενώ το κλίμα είναι ήδη τεταμένο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να το κάνει ακόμα χειρότερο, χαρακτηρίζοντας “ψεύτη” τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, για όσα είπε στην ομιλία του στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

“Ήταν πολύ δυσάρεστο και μία έκπληξη για μένα. Μιλάμε μαζί τους (σ.σ. με τους Αμερικανούς) και υποθέτουμε ότι είναι αξιότιμοι άνθρωποι, αλλά λέει ψέματα, και ξέρει ότι λέει ψέματα. Είναι λυπηρό”, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος".

Όμως σε τι ακριβώς αναφερόταν ο Πούτιν; Σύμφωνα με το Associated Press ο λόγος της “έκρηξης” του Πούτιν ήταν ο ισχυρισμός του Κέρι ότι η Αλ Κάιντα δεν έχει κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες στη Συρία, και άρα αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες, δε θα βοηθήσουν ταυτόχρονα και την Αλ Κάιντα.

"Οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική ιεραρχία, και το ξέρουν αυτό", ανέφερε ο Πούτιν.

Πάντως, στην πρώτη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν έλειψαν τα διπλωματικά χαμόγελα και η θερμή χειραψία, αν και είναι αμφίβολο αν τα χαμόγελα θα διατηρηθούν και πίσω από τις κλειστές πόρτες της G-20...

 

Διαβάστε επίσης: New York Times - Ανατριχιαστικό βίντεο με εκτέλεση Σύρων στρατιωτών