Εν έτει 2013 πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό που λέγεται Υγεία βρίσκεται ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Στερούμενοι ίσως αρκετά από εκείνα που είχαμε ανάγκη ή απλά είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε το ζην αποκτά εξέχουσα σημασία, αφήνοντας στην άκρη το ευ ζην και υποδεικνύοντας πως όταν στεκόμαστε στα πόδια μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και κάθε άλλο πρόβλημα που έρχεται στο δρόμο μας. Το πολύπαθο ΕΚΑΒ, για το οποίο τόσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς και πολλά ακόμα θα ακουστούν ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το news.gr, μίλησε με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν κατά διαστήματα στο φορέα, εξετάζοντας παράλληλα και τι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υποδομών, από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα ο επικεφαλής του φορέα, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
“Έγινε αίτημα για προσλήψεις τρία χρόνια πριν, αλλά ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί”
Σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο θα γίνουν προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, τη στιγμή που οι φωνές οι οποίες καταγγέλλουν τις ελλείψεις προσωπικού πληθαίνουν καθημερινά, ο κύριος Παπαγιαννίδης απαντάει: “Το ΕΚΑΒ τα τελευταία τρία χρόνια δεν κάνει προσλήψεις. Είχε υποβληθεί παλαιότερα – περίπου μία τριετία νωρίτερα -, αίτημα στο υπουργείο Υγείας για 180 άτομα, αλλά δεν προχώρησε. Υπάρχει η βούληση με αυτούς που έχουμε να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα κυκλοφορούν γύρω στα 80 οχήματα. Το έργο τους ενισχύουν 4 μοτοσυκλέτες και ένα αυτοκίνητο με γιατρό, το οποίο κινείται στο κέντρο της Αθήνας. Θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτούς που έχουμε”, σημειώνει.
Όπως λέει ο κύριος Παπαγιαννίδης, η τελευταία ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων έγινε στο ΕΚΑΒ πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία δωρεά 110 οχημάτων από ιδιωτικούς φορείς το 2009. “Πολλές φορές είναι παλαιά τα οχήματα”, παραδέχεται, αλλά όπως υποστηρίζει “οι φθορές αντικαθίστανται με νέα ανταλλακτικά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το συνεργείο μας, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα”.
“Σε ό, τι αφορά στην προμήθεια ανταλλακτικών βρίσκομαι ο ίδιος σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς”, συμπληρώνει.
Τα προβλήματα στην περίοδο του καλοκαιριού και η αντιμετώπισή τους
Στην περίοδο του καλοκαιριού παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές – και όχι μόνο - και ειδικά σε κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Χαλκιδικής, όπου παρουσιάστηκε βλάβη στη διάρκεια αντιμετώπισης έκτακτου ιατρικού περιστατικού, ελλείψει δεύτερου ασθενοφόρου στην περιοχή της Κασσανδρείας. Ακολούθησε καταγγελία από κατοίκους ότι υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή που συνέβη το περιστατικό.
“Το νησιωτικό σύμπλεγμα ενισχύθηκε με 140 άτομα, οι οποίοι με επιθυμία την περίοδο της άδειάς τους πήγαν στα νησιά. Και η Άνδρος και η Τήνος και η Σαντορίνη και η Πάτμος όμως, ενισχύθηκαν σημαντικά. Ήμουν στο γραφείο μου όλο το καλοκαίρι. Στη Ρόδο έστειλα 12 άτομα στο σύνολο των 42. Στη Χαλκιδική έστειλα 14 άτομα. Στις Κυκλάδες διπλασίασα το προσωπικό. Στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας που υπήρχε ένα ασθενοφόρο ενισχύθηκε με ακόμα ένα. Προστέθηκαν επίσης και στις γύρω περιοχές στη διάρκεια του καλοκαιριού”, απαντάει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
“Ο καθένας θα ρίξει το πρόβλημα στο ασθενοφόρο. Πολλές φορές μπορεί να είναι μεγάλη η απόσταση και ειδικά στην επαρχεία μπορεί να σημειωθούν καθυστερήσεις”.
“Το ΕΚΑΒ θα παραμείνει αλώβητο από την κινητικότητα”
Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας και στο ενδεχόμενο να μετατεθεί προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες, ο κύριος Παπαγιαννίδης υποστηρίζει ότι το ΕΚΑΒ θα παραμείνει αλώβητο, διατηρώντας τη δύναμή του. Κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο εισροής προσωπικού, απαντάει ότι αν έρθουν άτομα από την κινητικότητα δεν θα έρθουν διασώστες, καθώς πρέπει να είναι εξειδικευμένο προσωπικό, προερχόμενο από τη σχολή ΙΕΚ του ΕΚΑΒ. “Από την κινητικότητα έχουν έρθει 6 άτομα στην Αθήνα και 60 σε όλη την Ελλάδα ως διοικητικό προσωπικό”, συμπληρώνει.
2.500 διασώστες, απόφοιτοι της σχολής του ΕΚΑΒ βρίσκονται χωρίς δουλειά
Τη στιγμή πάντως, όπου οι ανάγκες ενίσχυσης του υπάρχοντος δυναμικού είναι μεγάλες, όπως παραδέχεται ο κύριος Παπαγιαννίδης, “2.500 άτομα, απόφοιτοι της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ βρίσκονται χωρίς δουλειά”.
Σε διαδικασία διαγωνισμού η αγορά 186 ασθενοφόρων
“Ο πρώτος στόχος που έθεσα αναλαμβάνοντας καθήκοντα το Φεβρουάριο είναι το προσωπικό και τα ασθενοφόρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού167 ασθενοφόρα και 19 κινητές μονάδες. Έχουν ήδη υποβάλλει τα χαρτιά τους οι υποψήφιες εταιρείες και βρισκόμαστε στη φάση όπου η επιτροπή θα αναθέσει το έργο σε κάποια από αυτές. Τον Αύγουστο του 2014 θα έχουμε τα 186 ασθενοφόρα”.
Η εκπαίδευση του προσωπικού
Αναφερόμενος στον τομέα εκπαίδευσης προσωπικού, σημειώνει ότι υπάρχει καταρχήν η ειδικότητα διασώστη – πλήρωματος ασθενοφόρου με τετραετή εκπαίδευση. “Ήδη έχει δημιουργηθεί ταχύρυθμο τμήμα δύο εξαμήνων για εκπαίδευση προσωπικού στα ασθενοφόρα, με σαφώς μειωμένα καθήκοντα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ταχύρυθμο ΙΕΚ με διάρκεια δύο εξάμηνα για εκπαίδευση διασωστών που ήδη εργάζονται, καθώς και τμήμα μετεκπαίδευσης. “Στόχος”, όπως τονίζει είναι να λειτουργήσει στο επόμενο διάστημα “και στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λαμία, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Κόρινθο, τη Μυτιλίνη και άλλες πόλεις”.
Ο πρώην ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκε με αλεξίπτωτο στο τιμόνι του ΕΚΑΒ. “Στο Ναυτικό αφοσιώθηκα πλήρως και έκανα το όνειρό μου σε μεγάλο ποσοστό πραγματικότητα. Όντας προσωπάρχης του ΓΕΝ είχα υπό την εποπτεία μου όλο το προσωπικό αλλά και το Ναυτικό Νοσοκομείο, έχοντας επαφή με ένα κομμάτι της Υγείας. Όταν ήρθα στο ΕΚΑΒ ήταν για μένα σαν να αναλάμβανα μία ακόμα από τις επιχειρήσεις που είχα συμμετάσχει. Δεν μπορούσε λοιπόν, παρά να είναι απολύτως ομαλή η μετάβαση”, καταλήγει.