Για πρώτη φορά από το 1920 απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Το mail της τρόικας που εστάλη σε υπουργούς της κυβέρνησης, ορίζει ότι η εκκαθάριση στις εταιρείες ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ θα γίνει με απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.

Όπως εξηγεί ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος οι επιταγές της τρόικας, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “οποιαδήποτε εκκαθάριση δεν θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση των αποζημιώσεων πέραν των νόμιμων απαιτήσεων ή της επαναπρόσληψης του εργατικού δυναμικού”, προσκρούουν στην εργατική νομοθεσία. Ερμηνεύοντας τα περί χορήγησης των νόμιμων απαιτήσεων, το σκεπτικό των δανειστών υπαγορεύει την εξόφληση των μισθών που τυχόν οφείλονται στους εργαζόμενους, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. “Η διατύπωση της τρόικας δεν βρίσκει καμία εφαρμογή στο ελληνικό εργατικό δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως βάση, διότι το κλείσιμο μιας επιχείρησης είτε με τη διαδικασία της εκκαθάρισης είτε με τη διαδικασία της πτώχευσης δεν απαλλάσσει τον εργοδότη από την καταβολή αποζημίωσης”, σημειώνει ο εργατολόγος.

Ερμηνεύοντας τη νομοθεσία, ο κύριος Καρούζος αναφέρει ότι σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, εκτός από αυτή της εκκαθάρισης και της πτώχευσης, “ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει και τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει προκαλέσει την επανειλημμένη καταδίκη της χώρας μας. Συνεπώς, για να αντιμετωπιστεί η 'λύση' της τρόικας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ειδική διάταξη, που να μην προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απολύσεων από το κλείσιμο μιας επιχείρησης, γεγονός που αν συμβεί, θα αποτελέσει μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα μετά το 1920, οπότε και θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο νόμος 2112/1920, ο οποίος προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που απολύεται πρέπει να λαμβάνει την αποζημίωσή του”.