“Εμφύλιος” στο ΠΑΣΟΚ για το… τις πταίει για την οικονομία

Από πολυφωνία απόψεων χαρακτηρίζεται η σημερινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ την παράσταση έκλεψε η ανοιχτή διαφωνία δύο στελεχών που έχουν υπηρετήσει στο υπουργείο Οικονομικών, των Νίκου Χριστοδουλάκη και Φίλιππου Σαχινίδη, για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου, σχολιάζοντας ότι τρία χρόνια πριν “πολλοί ήταν ευχαριστημένοι με το μνημόνιο”, “οι ηγεσίες νόμιζαν ότι έτσι έλυναν το ελληνικό πρόβλημα” και “η επιμονή τους να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έκρυβε κάπως τη δική τους ανετοιμότητα”, για να συμπληρώσει πως όμως “και η τότε κυβέρνηση βρήκε πολύ βολική την ανάμειξή του, ίσως γιατί πίστευε ότι θα του φόρτωνε την ευθύνη λήψης δυσάρεστων μέτρων” που εκείνη, όπως είπε, δεν θα τολμούσε να πάρει για να μην διαψευσθεί η “αφροσύνη” του “λεφτά υπάρχουν”.

Είπε ακόμα ότι η αποκοπή της ρευστότητας και η κοινωνική εξουθένωση θα μπορούσαν να είχαν ως “μοιραία” κατάληξη την έξοδο από το ευρώ “ως δήθεν μόνη επιλογή”, κάτι που, όπως υποστήριξε, μπορούσε να είχε επισυμβεί “με την ανεκδιήγητη πρόταση για δημοψήφισμα που αποφεύχθηκε με τη συγκρότηση κυβέρνησης Παπαδήμου”.

“Η εμμονή όσων υπερασπίζονται το μνημόνιο σε μέτρα που δεν βγαίνουν είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να δοθούν τα κλειδιά σε όσους επαγγέλλονται ότι θα το ακυρώσουν”, σημείωσε και τόνισε ότι “η πιο ρεαλιστική οδός είναι η συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο”, με διαδικασία που αναθεωρεί τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τη φορολογική πολιτική, μεταφέρει την ανακεφαλαιοποίηση στο ευρωπαϊκό ταμείο και ρίχνει το βάρος της ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.

Απαντώντας στον Νίκο Χριστοδουλάκη, ο Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ύφεση προϋπήρχε της επιβολής του μνημονίου και ξεκίνησε το 2008 και πως δεν έχει ακούσει και κάποια εναλλακτική για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί ένα πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να συνεχιστούν με την ίδια ένταση όπως πριν την ένταξη στην ΟΝΕ. Σημείωσε ότι η σημερινή προοπτική υπάρχει χάριν των θυσιών του λαού και των αποφάσεων του πρώτου προγράμματος προσαρμογής, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη ήταν ηττοπαθής και προσκάλεσε το ΔΝΤ, αλλά και στη χώρα υπήρχε έλλειψης πολιτικής συναίνεσης. “Με το πρόγραμμα μειώθηκε το έλλειμμα το 2010 κατά 5%. έτσι έγινε δυνατό σήμερα να μιλάμε για τη δυνατότητα επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος”, τόνισε.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμισε ότι η συζήτηση, στα μέσα του Σεπτέμβρη, με τους εταίρους για την αξιολόγηση, δεν πρέπει να εξαντληθεί στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά να επικεντρωθεί στα ζητήματα του μετασχηματισμού της οικονομίας και της οργάνωσης «της επόμενης ημέρας», μετά το μνημόνιο. «Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή», είπε.
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε στο ερώτημα του κ. Σαχινίδη για το τι θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά αντί του μνημονίου, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας που χωρίς το ΔΝΤ “πήρε το κόστος πάνω της για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται” και στο παράδειγμα της Ιρλανδίας του 2009 που “είχε υψηλότερα σπρεντ από τα ελληνικά ομόλογα αλλά έκανε σφιχτό προϋπολογισμό με περικοπές και αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους”.

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι “πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ‘σπίτι' μας και τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, να δούμε την ανασύνταξή της” και υπογράμμισε ότι “τότε μπορούμε να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα, δηλαδή τις συμμαχίες”.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γιώργος Παγουλάτος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι “πρέπει να επιμείνουμε στη διαρκή μεταρρύθμιση”, όχι, όπως είπε, γιατί το επιβάλλει η Τρόικα, “αλλά γιατί το απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και ο διεθνής ανταγωνισμός”. Σημείωσε ότι την ώρα που “οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης επιμένουν σε μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία”, το ΠΑΣΟΚ και η κεντροαριστερά σήμερα περισσότερο από ποτέ “πρέπει να διατηρήσει τον ενθουσιασμό στην ΕΕ να παραμείνει ο ηγεμονικός φορέας του ευρωπαϊκού οράματος στην ελληνική κοινωνία”.

Η ομιλία Σημίτη

Σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καταλογίζοντας ευθύνες και κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 - 2005 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

“Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ”, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και αναφερθεί και στην κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς όπως είπε, όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε.

Ο κ. Σημίτης από το βήμα του συμποσίου για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία, ενώ κάνοντας ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι το 1974 το Κίνημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς εγωκεντρισμούς και βαρύγδουπα ονόματα.

“Οι άνθρωποι το θάρρος να διαμαρτυρηθούν έντονα, ήταν πρόσωπα που ήραθν από εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Σημίτης στάθηκε στην ανάγκη να αρχίσει μια νέα εποχή, γιατί οι σημερινοί ταγοί φάνηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, αυτάρεσκοι για τα αξιώματα, τυφλοί και αδιάφοροι.
Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου το σχόλιο του κ. Σημίτη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει "καφενείο υπέργηρων συνταξιούχων", με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να ζητά να γίνει μια νέα αρχή, "χωρίς διαγραφές και ιμάμηδες".

 

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου

“Παραλάβαμε μια βόμβα”, υποστήριξε στην ομιλία του στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του που νωρίτερα είχε βρεθεί στο “στόχαστρο” ομιλητών όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για “εκρηκτικό κοκτέιλ  αρνητικών παραγόντων” που παρέλαβε η κυβέρνησή του, σχολιάζοντας πως “άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν  οι πυροσβέστες”.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στην πρώτη διετία της διακυβέρνησής του, για τα οποία και ανέλαβε την ευθύνη, ενώ δεν έκρυψε πως “το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το  οποίο προσπαθούσαμε”, σημειώνοντας: “Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες”. Ωστόσο, επεσήμανε πως η πολιτική συναίνεση ήταν τότε αδιανόητη, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά με τη φράση: “Κάποιοι επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο”. Αναφέρθηκε  επίσης στην περίφημη φράση του “λεφτά υπάρχουν”, επισημαίνοντας πως “όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη”.

Η σειρά των ομιλιών στο συνέδριο ολοκληρώνεται με το Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.