Fitch: Επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014, αλλά μόνο στο 0,3%

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να δράσει θετικά στα έσοδα και τα κεφάλαιά τους, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν, σε περίπτωση που η ύφεση στην Ελλάδα είναι παρατεταμένη και βαθύτερη απ' όσο έχει εκτιμηθεί, αναφέρει σε έκθεσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Fitch.

“Η ενσωμάτωση των πιο αδύναμων τραπεζών σε ένα προβληματικό λειτουργικό περιβάλλον θα είναι δύσκολη. Προβλέπουμε για την ώρα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, αλλά μόνο κατά 0,3%”, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, προσθέτοντας ότι η μακροοικονομία της χώρας παραμένει “εύθραυστη και αβέβαιη”.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον ως το τέλος του 2014, καθώς η οικονομία παραμένει αδύναμη, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2012.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως η ρευστότητα και η χρηματοδότηση των τραπεζών έχει βελτιωθεί, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Fitch περιμένει πως “οι χρηματοδοτικές ανισορροπίες θα επιμείνουν και θα συνεχίσουν να είναι ευαίσθητες σε μακροοικονομικές και εθνικές εξελίξεις”.