Financial Times: Η τρόικα πιέζει την εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση

Με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τους πλειστηριασμούς ασχολούνται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, σχολιάζοντας τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

"Όταν τα επιτόκια υποχώρησαν μετά την είσοδο της Ελλάδα στο ευρώ, ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα ή το σπίτι στο χωριό με έναν αμπελώνα έγινε ξαφνικά μια προσιτή επένδυση για τη μεσαία τάξη", αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ημιτελή σπίτια, να πτωχεύσουν εργολάβοι και όσοι αγόρασαν σπίτια να αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις.

Οι Financial Times αναφέρονται στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό και τονίζουν ότι "η τρόικα πιέζει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό να επιτρέψει στις τράπεζες να βγάλουν σε πλειστηριασμό ακίνητα".

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι μισοί βουλευτές απειλούν με καταψήφιση την άρση του παγώματος, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης, η οποία αναζητά ένα συμβιβασμό.

"Το 30% των δανειστών, διαθέτουν χρήματα, αλλά δεν επιλέγουν να πληρώσουν" αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.

"Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα τείνει να ευνοεί τους δανειολήπτες . . . Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και το δικαστήριο παγώνει τις πληρωμές των δανείων τους, χωρίς πολλές ερωτήσεις", λέει από την πλευρά του ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank.