Ο “ξαφνικός θάνατος” της αμυντικής βιομηχανίας εκτροχιάζει τη διαπραγμάτευση

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση ύστερα από το "καυτό" mail της τρόικας που ζητά τον "ξαφνικό θάνατο" των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ που αφήνει την Ελλάδα χωρίς αμυντική βιομηχανία, αλλά και την απόλυση χωρίς αποζημίωση όλων των εργαζομένων σε αυτές τις τρεις εταιρείες.

Η διαπραγμάτευση με την Αθήνα παίρνει πλέον άλλη τροπή αφού στο παρα πέντε της έλευσης τους στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις και απαιτούν λουκέτο τύπου -ΕΡΤ σε τρεις κρατικές εταιρείες, ενώ ζητούν οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο χωρίς αποζημίωση.

Οι νέες απαιτήσεις προκάλεσαν σοκ στην κυβέρνηση η οποία προετοιμάζεται για μάχη με τους δανειστές, όμως πλέον είναι όλα ανοιχτά για το καυτό ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Πάντως ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι οι αμυντικές βιομηχανίες είναι μη βιώσιμες.

Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, καθώς είχαν ενημερωθεί για το τελικό "όχι" της τρόικας επί του ελληνικού σχεδίου.

Για τη διαχείριση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μαξίμου σύσκεψη συνεργατών του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, ενώ απευθείας ενημέρωση, μέσω και της κ. Γεννηματά, έχει ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε τους συντάκτες αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο - ενώ νωρίτερα σήμερα Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα.

Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση.

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς μόλις ενημερώθηκε φέρεται να είπε στην Φ. Γεννηματά: "Φώφη πάμε για μάχη".

Το σενάριο του λουκέτου σε μία εκ των αμυντικών βιομηχανιών είχε τεθεί επί τάπητος και τον περασμένο Μάιο όταν η κυβέρνηση αναζητούσε εναγωνίως τη δεξαμενή των 2.000 απολύσεων του Ιουνίου. Εν τέλει επελέγη η ΕΡΤ, ενώ στη συνέχεια η ελληνική πλευρά προέκρινε την επιλογή της διατήρησης, της "αμυντικής βιομηχανίας" στη χώρα.

Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Κατά την κ. Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δε θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

"Ετοιμάζουμε την αντίδραση μας και την απάντηση μας", τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας.