Κέρι: Ο Ομπάμα δε ζητάει από την Αμερική να πάει σε πόλεμο

"Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ζητάει από την Αμερική να πάει σε πόλεμο. Ζητάει την άδεια να περιορίσει την ικανότητα του Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα", τόνισε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις για μία μελλοντική επέμβαση στη Συρία, η οποία φαίνεται πως δε στηρίζεται από τον αμερικανικό λαό.

Αναφερόμενος στην αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, ο Κέρι διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι ο Ομπάμα δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατιώτες στη Συρία. "Ας το κλείσουμε αυτό το θέμα τώρα. Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να μετάσχουν σε μάχες", είπε απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ωστόσο, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί η πρόταση που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο να είναι συντεταγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής χερσαίων δυνάμεων. "Δε θέλω να αποκλείσω μια επιλογή που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ" δήλωσε, επαναλαμβάνοντας όμως ότι ο Ομπάμα "δεν έχει την πρόθεση" να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

Ο Κέρι τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα έχει ως στόχο "να προστατευθούν οι αξίες και η εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ και ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του "θεατή σε μια σφαγή".

"Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής", τόνισε. "Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής", συνέχισε.

Παράλληλα, ο Κέρι έστειλε ένα μήνυμα στο Ιράν, έναν από τους κυριότερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος. "Το Ιράν ελπίζει ότι θα κοιτάζετε από την άλλη πλευρά. Η απραξία μας θα του έδινε σίγουρα τη δυνατότητα, στην καλύτερη περίπτωση, να πλανηθεί όσον αφορά τις προθέσεις μας, αν όχι να τις θέσει σε δοκιμασία", προειδοποίησε.

Όσο για τη στάση της Ρωσίας, ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα ήδη συνεργάζονται για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές. Η Ρωσία "αναζητεί σοβαρά" μια διέξοδο και "συνεργάζεται", τόνισε. "Ας ελπίσουμε ότι στη σύνοδο μπορεί να αλλάξει στάση", όταν ο Ομπάμα θα παρουσιάσει στον Πούτιν τις πληροφορίες που διαθέτει για την κατάσταση στη Συρία, συνέχισε, αναφερόμενος στην προσεχή σύνοδο κορυφής των G20.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εξήγησε ότι οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να "περιοριστεί η δυνατότητα" του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης όσον αφορά τη διάρκεια και την έκτασή της", τόνισε. Ο Χέιγκελ είπε επίσης, αναφερόμενος με τη σειρά του στο Ιράν, ότι "η άρνηση να αναληφθεί δράση θα υπονόμευε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στις άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά την ασφάλεια—συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του προέδρου να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν".

Ένας μοναχικός διαδηλωτής, ντυμένος στα ροζ, επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί έξω από το Κογκρέσο φωνάζοντας στον Κέρι ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και ο πάπας Φραγκίσκος "λένε όχι στον πόλεμο" και ότι "οι Αμερικανοί δεν τον θέλουν" αλλά απομακρύνθηκε γρήγορα από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.