“Ζητάμε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να δράσει, και να δράσει τώρα”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά από σύσκεψη που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), καλώντας τις τράπεζες να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και να ρίξουν χρήμα στην αγορά, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα.
“Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη στοχοθεσία ανά μήνα, σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα, που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του χρόνου”, ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης.
“Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση για την οποία δεσμεύτηκαν, αλλά είμαστε εδώ να ελέγχουμε κάθε μέρα την κατάσταση, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι μας ελέγχει και πρέπει να μας ελέγχει με τον αυστηρότερο τρόπο ο ελληνικός λαός”, υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τα δάνεια που μπορούν να δοθούν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τα φθηνότερα, αναφερόμενος στη συνεργασία του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, σημείωσε ότι "η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα και επίλυσης τυχόν προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν, να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τουλάχιστον συμβασιοποιηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ που τα μισά θα είναι από το πρόγραμμα ΕΤΕΑΝ, ΕΣΠΑ κτλ. και τα υπόλοιπα από τις τράπεζες. Σχεδόν 2 δις είναι σημαντικά ποσά, τα οποία δεν υπήρχαν πέρυσι και αν σε αυτά προστεθούν και άλλες προσπάθειες που γίνονται για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, μιλάμε για πολλά χρήματα τα οποία αναμένεται να πέσουν φέτος στην αγορά. Ίσως και 5% του ΑΕΠ, είναι 8 δις περίπου τα ληξιπρόθεσμα”.|
Ο ίδιος σημείωσε ότι “τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια είναι σημαντικά διότι έχουμε -από αυτά που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα- ένα μέσο κόστος γύρω στο 4% επιτόκιο, μπορεί και λίγο λιγότερο. Τέτοια επιτόκια σήμερα συναντάμε περισσότερο στις καταθέσεις και όχι στις χορηγήσεις, διότι αν προσθέσετε τέτοια επιτόκια καταθέσεων και το κόστος λειτουργίας των τραπεζών και το ρίσκο που υπάρχει, τότε θα φτάναμε κανονικά σε πολύ υψηλά επιτόκια. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διοχετευθούν όσο περισσότερο γίνεται χρήματα, από αυτή την πηγή”.
Πάντως, σημείωσε, διαπιστώνονται προβλήματα ζήτησης για αυτά τα δάνεια, γιατί, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, πολλοί δεν τα γνωρίζουν και δεσμεύτηκε ότι “θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα αυτά τα προγράμματα αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα μπορούσαν να διαδώσουν ότι υπάρχουν χρήματα για συγκεκριμένους αναπτυξιακούς σκοπούς και να απευθυνθούν στις τράπεζες να δουν που μπορούν να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα γι' αυτούς”.
Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσαν ότι “οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι λεφτά των καταθετών". Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων. "Γίνονται πολλές ρυθμίσεις αυτό το διάστημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην χαθούν χρήματα".