Γλώσσα και χρήση εργαλείων αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα

Πολλές φορές λέμε ότι η γλώσσα είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο. Τώρα αποδεικνύεται επιστημονικά ότι αυτό ισχύει και μάλιστα κατά κυριολεξία.

Μελετητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ανακάλυψαν ότι η χρήση εργαλείων και η χρήση της γλώσσας αναδύθηκαν και καλλιεργήθηκαν ταυτόχρονα στο ανθρώπινο είδος. Και αυτό γιατί οι ίδιες εγκεφαλικές λειτουργίες εμπλέκονται τόσο στη χρήση της γλώσσας όσο και στη χρήση εργαλείων.

Η παραγωγή εργαλείων και γλώσσας θεωρούνται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, που αναπτύχθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία για τις απαρχές της εμφάνισής τους. Ο Δαρβίνος ήταν ο πρώτος που πρότεινε ότι πιθανώς οι δύο διαδικασίες εξελίχτηκαν από κοινού, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν τη θεωρία.

Η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι όντως η ενεργοποίηση του εγκεφάλου είναι παρεμφερής στις δύο διαδικασίες, καθώς δείχνει ότι και οι δύο χρησιμοποιούν την ίδια εγκεφαλική περιοχή ήδη από τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα. Όσο πιο εξελιγμένα είναι τα εργαλεία και άρα η χρήση τους έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, τόσο μεγαλύτερη επικάλυψη φαίνεται να υπάρχει με τις εγκεφαλικές περιοχές παραγωγής της γλώσσας.

Αντίθετα με τα οστά και τα εργαλεία, η γλώσσα δεν έχει αφήσει πίσω της απολιθώματα, με αποτέλεσμα να επαφίεται στην κρίση κάθε επιστήμονα το πότε πρωτοεμφανίστηκε, χρησιμοποιώντας πχ έμμεσες ενδείξεις όπως οι βραχογραφίες στα σπήλαια (αλλά παραμένει αμφίβολο αν όντως η γλωσσική ικανότητα και η ζωγραφική συμβάδισαν εξαρχής).

Εφόσον πράγματι εργαλεία και γλώσσα αναπτύχθηκαν μαζί, αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα εξελίχθηκε πολύ πριν την εμφάνιση του "έμφρονος ανθρώπου" (Homo sapiens), δηλαδή πιθανώς πριν από 1,75 εκατ. χρόνια.