Εφορία : Έρχεται καπέλο στα λάθη των δηλώσεων

Μια ακόμα έκπληξη, και μάλιστα στο τέλος της φετινής περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επιφύλασσε το υπουργείο Οικονομικών στους – πολλαπλά ταλαιπωρημένους – φορολογούμενους.

Με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να έληξε οριστικά σήμερα – Δευτέρα -, στις 8 το πρωί, δεν είναι λίγοι αυτοί, που διαπίστωσαν ότι έχουν ουκ ολίγα λάθη στα έντυπα, που υπέβαλαν. Έτσι, υποχρεούνται, όπως προβλέπει και η σχετική διαδικασία, να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση.

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία προέβλεπε ότι η νέα αυτή δήλωση γραφόταν στο χέρι. Δηλαδή, πολύ απλά, ο φορολογούμενος επισκεπτόταν την εφορία του και συμπλήρωνε με το χέρι τη νέα, διορθωμένη δήλωση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική εμπειρία, η οποία ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο τους υπόχρεους.

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει και αυτή τη διαδικασία ηλεκτρονικά, αρχικά προαιρετικά και στη συνέχεια υποχρεωτικά.

Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Προσέξτε, όμως, την παγίδα του συγκεκριμένου σχεδίου :

Οι εισηγητές του προτείνουν στην ουσία ο φορολογούμενος να πληρώσει καπέλο φόρου, ούτως ή άλλως. Δείτε γιατί :

Αν, από την τροποποιητική δήλωση, ο νέος φόρος είναι υψηλότερος από τον αρχικό, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει το νέο ποσό, με τις προσαυξήσεις, αλλά χωρίς πρόστιμα.

Αν ο νέος φόρος είναι χαμηλότερος από τον αρχικό, τότε ο υπόχρεος θα πληρώσει και πρόστιμο για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης !

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται με πρωτοβουλία του φορολογούμενου. Γιατί, αν έχουν προκύψει από την αρχική δήλωση δεδομένα φοροδιαφυγής, τότε ο νέος φόρος θα περιλαμβάνει και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό το σχέδιο γίνει πράξη, τότε πολλοί φορολογούμενοι, που έκαναν ένα απλό λάθος συμπληρώνοντας – για παράδειγμα – το ποσό των αποδοχών τους, θα πληρώσουν και καπέλο, επειδή... ταλαιπωρούν την εφορία !