Ποιοι ήταν οι έντεκα Μίδες!

Τα έδωσε τελικά η Ρεάλ Μαδρίτης τα 99 εκατομμύρια ευρώ στην Τότεναμ για τον Γκάρεθ Μπέιλ και έσπασε το δικό της ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κρατά πια τα σκήπτρα του πλέον ακριβότερου αποκτηθέντα ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, όμως θα μπορεί να ανταλλάσσει πάσες μαζί του, καθώς θα είναι συμπαίκτης με τον Μπέιλ.

Η μεταγραφή του Πορτογάλου είχε κοστίσει 96 εκατομμύρια ευρώ στη Βασίλισσα, σε μια χρονιά υπέρβαση που οι μερένγκες απέκτησαν και τον Κακά.

Το "χάλκινο" μετάλλιο του άτυπου αγώνα με τις ακριβότερες μεταγραφές ανήκει στην πλέον αποτυχημένη της ενδεκάδας, αυτή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Μπαρτσελόνα από την Ίντερ.

Ο Σουηδός μάγος της μπάλας μετακόμισε από το Μιλάνο στη Βαρκελώνη ως πρωταθλητής, έναντι 92,5 εκατομμυρίων ευρώ, κερδίζοντας κι εκεί το πρωτάθλημα, όμως δεν κατάφερε να ενσωματωθεί στο σύνολο του tiki taka των μπλαουγκράνα και αποχώρησε, έναντι, πάντως, σαφώς χαμηλότερου τιμήματος.

Η μεταγραφή της τέταρτης θέσης της σχετικής λίστας είναι απόλυτα επιτυχημένη, σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτή του Σουηδού σταρ. Πρόκειται για το Ζινεντίν Ζιντάν, τον πραγματικά σπουδαίο Γάλλο βιρτουόζο με καταγωγή από την Αλγερία, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων που πρεσβεύει, συμβολίζει και την τελευταία εποχή της χρυσόσκονης για τη Βασίλισσα Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι μπορεί να ξαναπήραν το πρωτάθλημα και πιο πρόσφατα, όμως τις δόξες της εποχής των "γκαλάκτικος" δεν τις γνώρισαν έκτοτε... Άξιζε και με το παραπάνω τα 69 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στη Γιουβέντους για χάρη του το 2001.

Σήμα-κατατεθέν είναι το ανυπέρβλητο γκολ με βολ-πλανέ στον τελικό του Champions League της Γλασκόβης το 2002 όταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Γιλντιράι Μπαστούρκ έβαζε δύσκολα στους μερένγκες. Ο Ζιντάν απάντησε και αποστόμωσε άπαντες. Ήταν η περιβόητη novena (ένατο Κύπελλο Πρωταθλητριών της Ρεάλ Μαδρίτης). Η decima βρίσκεται ακόμη σε αναμονή.

Ο Κακά συναγωνίζεται τον Ιμπραΐμοβιτς στο μέγεθος της... αποτυχίας του μεταγραφικού εγχειρήματος, καθώς κόστισε 65 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ, η οποία μόλις είχε αλλάξει πρόεδρο με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να επιστρέφει στο θώκο.

Η μεταγραφή του Κακά ήταν αυτό που είχε τάξει ο Πέρεθ για να επιστρέψει στην προεδρία της Βασίλισσας και όταν το πέτυχε, τάραξε ακόμη περισσότερο τα νερά με την ιστορική μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ, ενδιάμεσα είχε φέρει στη Μαδρίτη τον Ρικάρντο Καρβάλιο. Ο Βραζιλιάνος Κακά κόστισε στη Ρεάλ 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερο, αλλά πέντε χρόνια μετά, ξόδεψε η Παρί Σεν Ζερμέν του fund από το Κατάρ για να φέρει τον Έντισον Καβάνι στη γαλλική πρωτεύουσα από το Παρίσι. Ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, απέρριψε προτάσεις των Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης, απαιτώντας "ακατέβατα 64 εκατομμύρια ευρώ", τα οποία τελικά μόνο οι νεόπλουτοι Παριζιάνοι δέχτηκαν να δώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντε Λαουρέντις υποστήριξε ότι υπολόγισε το ποσό που θα χρειαστεί για να αντικατασταθεί ο Καβάνι στο σύστημα της ομάδας του και απέκτησε τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο 1/3 της τιμής του Ουρουγουανού.

Οι θερμοί οπαδοί της Νάπολι όμως επεφύλαξαν σπουδαία υποδοχή στον Αργεντινό, σε αντίθεση με τον πανάκριβο Καβάνι, τον οποίο στο Παρίσι τον περίμεναν επτά άτομα!

Ένας άλλος "λαγός" που έβγαλε από το καπέλο του ο Φλορεντίνο Πέρεθ, στην πρώτη του θητεία ως πρόεδρος της Ρεάλ κατέχει την έβδομη θέση στην κατάταξη και αποτελεί την πέμπτη και τελευταία συμμετοχή του μαδριλένικου συλλόγου στη λίστα της "χρυσής" ενδεκάδας.

Πρόκειται για τον Λουίς Φίγκο, τον οποίο ο Πέρεθ δε δίστασε να ανακοινώσει πριν καν εκλεγεί. Τον έφερε από τη Μπαρτσελόνα έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ, αναθερμαίνοντας για τα καλά το μίσος ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη του Πορτογάλου χαφ στη Βαρκελώνη για το clasico της σεζόν 2000/01, όταν του πετούσαν από τις εξέδρες ισπανικές πεσέτες και... μια μοσχαροκεφαλή!

Στην όγδοη θέση της λίστας βρίσκεται η μεταγραφή του Φερνάντο Τόρες, του Ισπανού που είχε κατακτήσει τα πάντα με την εθνική του ομάδα, αλλά, σύμφωνα με τους τότε "ειδικούς", αδικούσε τον εαυτό του παίζοντας στη Λίβερπουλ. Το να φεύγεις από τους κόκκινους όμως, δεν είναι παίξε-γέλασε κι έτσι ο Τόρες άρχισε να πιάνει στην Τσέλσι μόλις το δεύτερο μισό της σεζόν 2012/13, όταν και χάρισε το Europa League στους μπλε!

Θυμόμαστε ακόμη το θρυλικό site που μετρούσε τα λεπτά που έκανε να σκοράρει ο Ισπανός στράικερ με τη φανέλα της Τσέλσι. Και ήταν πολλά.... Ο El Ninο περισσότερο αποδιοργάνωσε, παρά βοήθησε την Τσέλσι στην πρώτη σεζόν του και μακροπρόθεσμα έχασε και το παρατσούκλι του. Αν και η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς δαπάνησε 58 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από τη Λίβερπουλ, εκείνος εξελίχθηκε σε περιφερειακό μόνο φορ.

Ένατη στη λίστα είναι η μεταγραφή του Ερνάν Κρέσπο, ο οποίος μετακινήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2000 στη Λάτσιο του "βασιλιά του σπαγγέτι" Σέρτζιο Κρανιότι. Οι λατσιάλι μεγαλουργούσαν τότε και έκαναν ηχηρές μεταγραφές. Χρειάζονταν έναν στράικερ περιοχής και το βρήκαν στο πρόσωπο του γυρολόγου -όχι μέχρι τότε, βέβαια- Αργεντινού επιθετικού.

Αργότερα, ο Κρανιότι συνελήφθη για οικονομικά σκάνδαλα, ο Κρέσπο μετακόμισε εν μια νυκτί στην Ίντερ και κατόπιν στην Τσέλσι, η Λάτσιο έμεινε εκτός Ευρώπης, κινδύνευσε μέχρι και να υποβιβαστεί τα επόμενα χρόνια και η άμαξα της σταχτοπούτας έγινε κολοκύθα... Στο μεταξύ, ο Κρανιότι, στην παλαιότερη ακριβότερη μεταγραφή της ενδεκάδας, είχε προλάβει να ξοδέψει 57,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Κρέσπο.

Ο Νεϊμάρ είναι μια μεταγραφή που δε χρειάζεται λόγια, αλλά στα μάτια των "ειδικών" χρειαζόταν χρόνο για να αποδώσει. Τελικά, ο Βραζιλιάνος, που... κάλπασε με τη σελεσάο μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2013, δε χρειάστηκε ούτε χρόνο. Αγωνιζόμενος στα πλάγια της επίθεσης, συνέχισε να κάνει τη διαφορά στους φετινούς μπλαουγκράνα, οι οποίοι, εκ του αποτελέσματος πια, δίκαια ξόδεψαν 57 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Σάντος στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Στο τέλος αυτής της ενδεκάδας, την οποία επιλέξαμε ως αριθμό εν είδει σημειολογίας, η Ζενίτ δαπάνησε 55 εκατομμύρια ευρώ για την πιο ακριβή μεταγραφή στη χώρα, ακριβότερη κι από εκείνη του Σαμουέλ Ετό στην Ανζί. Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο επιθετικό Χουλκ, ο οποίος από το Ντραγκάο του Οπόρτο κατέληξε στο Πετρόφσκι της Αγίας Πετρούπολης. Ο Χουλκ ακούει πάντα τον ατζέντη του, Τεόντορο Φονσέκα. Πάντως, ακόμη δεν έχει πάει στο πρωτάθλημα που επιθυμεί διακαώς να αγωνιστεί, στην αγγλική Premier League, παρά το περσινό ενδιαφέρον της Τσέλσι και το φετινό της Τότεναμ.