“Διστακτικό και σε σύγχυση” βλέπει το καθεστώς Άσαντ τον Ομπάμα

“Φανερά διστακτικός, απογοητευμένος και σε σύγχυση” εμφανίστηκε στο χθεσινό του διάγγελμα για τη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ.

“Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη επίθεση", σχολίασε ο ίδιος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, στην πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ στο διάγγελμα του Ομπάμα.

Παράλληλα, ο Μοκτάντ κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να επιδείξει "σωφροσύνη" και να μην επιτρέψει επιθέσεις στη Συρία. "Οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία δεν έχουν καμία βάση. Χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα και από αυτούς που είναι πουλημένοι σ΄αυτήν και χάρη σε όσα προσφέρουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στους τρομοκράτες αυτούς. Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να επιδείξει σωφροσύνη", τόνισε.

Ο Σύρος αξιωματούχος επιτέθηκε ακόμα στη γαλλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "οι Γάλλοι πολιτικοί παραπλάνησαν το γαλλικό λαό και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο” και “παραποίησαν τα γεγονότα και υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα".

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Άσαντ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το διάγγελμα Ομπάμα, ξεκαθάρισε πως "η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό"

Στη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο Άσαντ ανέφερε: "Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ".