Μπορούμε να προσθέσουμε ένα νέο φαινόμενο σε αυτά της υπνοβασίας και της "κοιμισμένης" οδήγησης: την αποστολή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βιλανόβα, Ελίζαμπεθ Ντάουντελ, έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην πρακτική αυτή και βρήκε ότι οι νέοι άνθρωποι, που είναι προσκολλημένοι στα κινητά τους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Μια έρευνα σε 300 φοιτητές έδειξε ότι το 35% είχε στείλει μήνυμα στον ύπνο του, και πάνω από το 50% παραδέχθηκε ότι η τεχνολογία έχει αρνητική επίδραση στις συνήθειες του ύπνου.
Συγκριτικά βέβαια, η αποστολή μηνύματος ενόσω κοιμόμαστε είναι ακίνδυνη ωστόσο, το οτιδήποτε διακόπτει τον ύπνο σε καθημερινή βάση έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, λέει ο ειδικός στις διαταραχές του ύπνου Τζος Βέρμπερ.
Η αποστολή "κοιμισμένων" μηνυμάτων λαμβάνει χώρα λίγο πριν το άτομο μπει σε βαθύ ύπνο, δηλαδή στο στάδιο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για σωματική και ψυχική ξεκούραση.
Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε εφήβους κοιμούνται δίπλα στο κινητό τους.
Τόσο η Ντάουντελ όσο και ο Βέρμπερ συνιστούν τη δημιουργία ενός "εμποδίου" ανάμεσα στο χρήστη και το κινητό κατά τη διάρκεια της νύχτας – όπως το κλείσιμο της συσκευής, την τοποθέτησή της μακριά από εκεί που μπορεί να φτάσει το χέρι του ξαπλωμένου ή τη θέση της σε αθόρυβη λειτουργία. "Ίσως δε θα έπρεπε να είμαστε καλωδιωμένοι 24 ώρες το 24ωρο- καλύτερα θα ήταν να είμαστε μόνο 18 ώρες, το πολύ" λέει η Ντάουντελ.