“Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις είναι τόσο προφανές, όσο το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι ανίκανοι να κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις πραγματικότητα. Μόνο υπό πίεση από το εξωτερικό ήρθε τελικά η αλλαγή”.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του, όπου αναλύει το ενδεχόμενο παροχής τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, μία συζήτηση που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση αυτή που λειτουργεί ως κίνητρο για την Ελλάδα λειτουργεί μόνο όταν η οικονομική βοήθεια προσφέρεται σταδιακά, “κομματάκι-κομματάκι”. “Γιατί να συμμορφωθούν οι Έλληνες πολιτικοί στη δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις όταν ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται σε απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Ο κίνδυνος της διακοπής των πληρωμών είναι το μόνο όπλο της λεγόμενης τρόικας των δανειστών όταν κάνει τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στην Αθήνα”, εξηγεί.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, οι πολιτικοί στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση είναι αναγκασμένοι να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στους εσωτερικούς τους στόχους και τους στόχους που έχουν τεθεί έξωθεν. “Και πολύ συχνά, η μία πλευρά τοποθετείται απέναντι από την άλλη – όπως όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι προσωπικά αντιτίθεται στις δρακόντειες περικοπές, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν του δίνουν άλλη επιλογή, παρά να τις αποδεχθεί”, σχολιάζει το Der Spiegel.
“Μακροπρόθεσμα, υπάρχει ένα πράγμα που θα βοηθήσει την Ευρώπη στη διαχείριση της κρίσης”, καταλήγει το δημοσίευμα. “Μία ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μορφή πραγματικά δεσμευτικών κανόνων, ίσως ακόμα και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που θα παρεμβαίνει άμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα βάλει ένα τέλος στις υπεκφυγές των κρατών-μελών. Ο ίδιος ο Σόιμπλε έχει προτείνει την ιδέα ενός τέτοιου υπερυπουργού. Ίσως ενοχλημένος από το ατελείωτο διπλωματικό παιχνίδι”.