Συρία: Νέα επίθεση με χημικά καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Νέα επίθεση του καθεστώτος εναντίον αμάχων με χημικά καταγγέλλει η συριακή αντιπολίτευση, την ώρα που μια επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία είναι προ των πυλών.

Την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση-  αλλά μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο μιας πυραυλικής τριήμερης επίθεσης - ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έριξαν χθες βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ, διεθνώς απαγορευμένες, σε αμάχους κοντά στο Χαλέπι,προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.  

Μάλιστα, βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο- αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή- δείχνει γιατρούς να βάζουν μια λευκή αλοιφή στο ερεθισμένο δέρμα αρκετών ανθρώπων που ουρλιάζουν, εκ των οποίων πολλοί είναι νεαρά αγόρια.

Η νέα καταγγελία της αντιπολίτευσης έρχεται ως ένα επιπλέον μέσο πίεσης για την "πολυπόθητη" δυτική επέμβαση, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέηγκελ, δήλωσε στο BBC ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι  "έτοιμες" να ξεκινήσουν μια επέμβαση μόλις  ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει την εντολή.

Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε πως το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του Συριακού λαού και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει δυναμικά. 

Ο Ολάντ προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι "έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους" και είπε ότι η απόφαση για την ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας θα ληφθεί "εντός των επόμενων ημερών".