Θαλάσσιο αιολικό πάρκο αντί για πυρηνικά στη Γερμανία

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γερμανία, με σκοπό να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια στη χώρα.

Το πάρκο βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βορειοδυτικά των ακτών του νησιού Μπάρκουμ.

Οι ογδόντα ανεμογεννήτριες του πάρκου διαθέτουν ισχύ 400 μεγαβάτ και οι υπεύθυνοι φιλοδοξούν να προμηθεύουν με ενέργεια σχεδόν 400.000 νοικοκυριά. 

"Χωρίς αυτό το πανίσχυρο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα, η αντικατάσταση της πυρηνικής ενέργειας είναι αδύνατη. Αν η νέα κυβέρνηση στηρίξει την απόφαση για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας που ελήφθη το καλοκαίρι του 2011, θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο και εποικοδομητικό συνεργάτη για την υπεράκτια αιολική ενέργεια" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Μίχαελ Μπάουρ.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα παράγουν ρεύμα από τον άνεμο που φυσά στη θάλασσα. Τα θεμέλια των ανεμογεννητριών κατασκευάζονται στο βυθό της θάλασσας και ο πύργος της ανεμογεννήτριας έξω από το νερό. Όμως υπάρχει τεράστιο κόστος, μεγαλύτερο από ένα επίγειο αιολικό πάρκο, για να κατασκευαστεί ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο, γι' αυτό ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος.

Η πρώτη χώρα που κατασκεύασε θαλάσσιο αιολικό πάρκο ήταν η Δανία το 1991.