Τρόφιμοι σε ρόλο επαγγελματία ράφτη

Οι φυλακές Αριβάλδο ντε Κάμπος Πίρες βρίσκονται στη Βραζιλία και εξωτερικά μοιάζουν με κάθε άλλη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Εκεί εκτίουν την ποινή τους διαρρήκτες, δολοφόνοι, μέλη συμμοριών, κάθε λογής εγκληματίες. Οι τρόφιμοι, όμως, ασχολούνται με μια ιδιαίτερη δραστηριότητα: το πλέξιμο!

Στο πλαίσιο του προγράμματος Lotus  Flower (μτφ. άνθος λωτού), που ξεκίνησε το 2009- όταν η βραζιλιάνα σχεδιάστρια Ρακέλ Χιμέρεζ ζήτησε βοήθεια για την παραγωγή των ρούχων της- πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα απασχολούν τους τροφίμους τους με το πλέξιμο.

Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει πάνω από 100 άνδρες τρόφιμοι που απέκτησαν μειωμένη ποινή και ένα χαμηλό μισθό, δύο πολύ σημαντικά κίνητρα. Οι τρόφιμοι κερδίζουν μια ολόκληρη μέρα από την αρχική τους ποινή για κάθε τρεις μέρες που πλέκουν και το 75% του κατώτατου μισθού ως αμοιβή.

Το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί εξαιρετικό και μακροπρόθεσμα αφού η εταιρεία της Χιμέρεζ έχει επεκταθεί σε Βραζιλία, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία ενώ οι τρόφιμοι έχουν αποκτήσει χρήματα καθώς και μια νέα δεξιότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφυλάκισή τους.