“Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν ορθή, στην ΟΝΕ ήταν σφάλμα”

Στο “στόχαστρο” των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ έχει μπει το τελευταίο διάστημα ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και μετά τη δυναμική επανεμφάνιση του Σρέντερ στο πλευρό του Πέερ Στάινμπρουκ, με στόχο να αυξήσει τη δυναμική του SPD, την οποία δε βοηθά ο “άχρωμος” αντίπαλος της Μέρκελ.

Αυτό που προσάπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες στον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ είναι ότι επί της δικής του καγκελαρίας η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης, μολονότι δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια για την ένταξή της.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα έσπευδαν να υποστηρίξουν τον Σρέντερ, ο αρχηγός του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παραδέχθηκε σήμερα πως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν “ένα σφάλμα”.

“Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρα ορθή, αλλά η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν σίγουρα σφάλμα”, ανέφερε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, σχολιάζοντας πάντως ότι ήταν μεν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων που αποφάσισε την ένταξη, όμως όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις είχαν τότε συμφωνήσει.

Είναι πάντως φανερό ότι η Ελλάδα έχει πλέον κεντρικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία, με τα “φώτα” να έχουν πέσει πάνω της ειδικά από τη μέρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη “σιωπή” που είχε επιβληθεί για το θέμα αυτό.