Εμπρηστικό μήνυμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Ο πανίσχυρος ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε σήμερα τις χώρες εκτός Μέσης Ανατολής για την αναταραχή στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες της περιοχής που υποστηρίζουν τους ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές (όπως τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης) θα υποστούν πλήγμα από τη σύγκρουση.

Ο σιίτης Χαμενεΐ συναντήθηκε με  τον σουλτάνο Καμπούς του Ομάν,  στην Τεχεράνη η οποία, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ενδέχεται να αποτελεί μια προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

"Ο βασικός λόγος για την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή είναι οι επεμβάσεις που προέρχονται από έξω", δήλωσε ο Χαμενεΐ. Το Ιράν είναι στενός σύμμαχος της Δαμασκού και υποστηρίζει τον αλεβίτη  Άσαντ. 

Οι δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν έμοιαζαν να απευθύνονται στα σουνιτικά κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, τα οποία υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας.

"Δυστυχώς, μια ομάδα τακφίρι (σ.σ. σουνιτών εξτρεμιστών) έχει δημιουργηθεί με την υποστήριξη κάποιων κρατών της περιοχής και βρίσκεται σε διαμάχη με όλες τις μουσουλμανικές ομάδες, όμως οι υποστηρικτές αυτής της ομάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η φωτιά θα κάψει και εκείνους", σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Μετά το θάνατο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον ηγέτη της Ιρανικής Επανάστασης του 1979, ο Αλί Χαμενεΐ ανέλαβε την θέση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη.

Ο 74χρονος σιίτητς κληρικός κρατά στα χέρια του τα ηνία μιας χώρας, που έχει παίξει-και παίζει- καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο  Αλί Χαμενεΐ είναι πάνω από την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την κήρυξη πολέμου, ειρήνης και δημοψηφίσματος, είναι επιτελάρχης των ενόπλων δυνάμεων και αυτός που διορίζει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.