Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν τη συμβουλή του ΔΝΤ και την υιοθετούν. Η νομισματική πολιτική της χώρας θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές της ανάγκες και όχι με βάση τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, εξηγεί στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Με γνώμονα το συμφέρον των ΗΠΑ και όχι τον πιθανό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, θα αποφασίσει η Fed τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, δήλωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στο Bloomberg.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, στην πρόσφατη σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των κλυδωνισμών που μπορεί να προκαλέσει στις αναδυόμενες αγορές η αποκλιμάκωση των κινήτρων από τη Fed.
Ο διοικητής της Fed στην Ατλάντα, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας είναι να εξετάζει το συμφέρον των ΗΠΑ. "Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει απλά να λάβουν αυτό ως πραγματικότητα και να προσαρμοσθούν σε εμάς, εφόσον πρόκειται για κάτι σημαντικό για τις οικονομίες τους", δήλωσε.
Την ίδια στάση υιοθετεί και ο κεντρικός τραπεζίτης του Σαιν Λούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg τόνισε ότι η εγχώρια οικονομία είναι ο πρωταρχικός στόχος της πολιτικής. "Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτική που θα βασίζεται μόνο στη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές", είπε.
Καθώς οι ανησυχίες εντείνονται σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα προχωρήσει η Fed σε σταδιακή απόσυρση των πολιτικών χαλάρωσης, οι αναδυόμενες αγορές υπόκεινται μεγάλο πλήγμα. Ο δείκτης μετοχών MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% φέτος, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των αναπτυγμένων χωρών έχει αυξηθεί κατά 13%.
Ο εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας Σενγκ Λάι Γιουν δήλωσε ότι κάθε σημαντική προσαρμογή της αμερικανικής πολιτικής θα επηρεάσει το εξωτερικό περιβάλλον και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα.
"Δεδομένου ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική έχει τεράστια επίδραση στις αναδυόμενες αγορές και την παγκόσμια οικονομία, ελπίζουμε ότι οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ δεν θα λάβουν υπόψη τους μόνο τις οικονομικές ανάγκες της χώρας τους, αλλά θα σκεφθούν επίσης τις οικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές, όταν θα σταματήσουν ή επιβραδύνουν τα μέτρα στήριξης", δήλωσε ο κ. Σενγκ.
"Υπάρχει αρκετός φόβος" σχετικά με τις κινήσεις της Fed, δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Τζον Τέιλορ. Πολλές από τις 35 κεντρικές τράπεζες που εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο ανησυχούν σχετικά με τις επιπτώσεις της εξόδου της Fed από τα μέτρα στήριξης.