The Big L

The Big L

"Ο κόσμος δεν είναι ποτέ πραγματικά σίγουρος για το ποια είμαι. Μερικές φορές νομίζουν ότι είμαι η Helen Hunt κι άλλες η Laura Dern", έχει πει η Laura Linney, η οποία αν και θα μπορούσε να ενσαρκώνει ρόλους ωραίων και μοιραίων γυναικών προτιμά να υποδύεται την αφοσιωμένη σύζυγο ή μητέρα. Η Laura μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις κορυφαίες κυρίες του Χόλιγουντ, έχει κερδίσει όμως τρεις υποψηφιότητες για Oscar, είναι από τις αγαπημένες ηθοποιούς των κριτικών κινηματογράφου, ενώ έχει τιμηθεί για το έργο της στη σκηνή του Broadway.

Η Laura Linney γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1964 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της, ο διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας Romulus Linney και η μητέρα της Ann Leggett Perse, η οποία ήταν νοσοκόμα χώρισαν όταν ήταν μόλις έξι μηνών. Η Laura από πολύ μικρή ανακάλυψε την αγάπη της για την υποκριτική, το 1986 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Brown με ένα πτυχίο στο θέατρο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη φημισμένη σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη. Το 1990 κέρδισε την πρώτη της δουλειά στη θεατρική παραγωγή "Six Degrees of Separation" και σύντομα έκανε το ντεμπούτο της στο Broadway. Η πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήρθε το 1992 με την ταινία "Lorenzo's Oil" ενώ ένα χρόνο μετά τράβηξε την προσοχή κοινού και κριτικών με την ερμηνεία της ως Randi στην ταινία "Dave".

Το 1994 κέρδισε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεόραση στη σειρά "Tales of the City", όπου υποδύθηκε τη Mary Ann Singleton, έναν ρόλο που επανέλαβε στα sequel το 1998 και το 2001. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία "A Simple Twist of Fate", ακολούθησε το "Congo" το 1995, το οποίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, το 1997 υποδύθηκε την πρώην αγαπημένη του Richard Gere στο thriller "Primal Fear" ενώ την ίδια χρονιά είχε το ρόλο της Kate, της κόρης του Clint Eastwood, στην ταινία "Absolute Power".

Κι ενώ "έχτιζε" την καριέρα της στο Χόλιγουντ συνέχισε την εντυπωσιακή δουλειά της στο θέατρο παίζοντας το 1992 στο "Sight Unseen", το 1995 στο "Holiday" με τον Tony Goldwyn" και το 1998 στο "Honour" με την Jane Alexander.

Την ίδια χρονιά εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με την ερμηνεία της ως Meryl στην ταινία "The Truman Show" και δύο χρόνια μετά κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και μια υποψηφιότητα για Oscar όταν υποδύθηκε την ανύπαντρη μητέρα Sammy Prescott στην ανεξάρτητη ταινία "You Can Count on Me". Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία "The House of Mirth" αλλά και στην τηλεταινία "Running Mates".

Το 2002 κέρδισε το πρώτο Emmy στην καριέρα της για την ερμηνεία της στην τηλεταινία "Wild Iris", το 2004 κέρδισε το δεύτερο για την τηλεοπτική σειρά "Frasier", ενώ το 2008 τιμήθηκε για τις υποκριτικές της ικανότητες με ένα Emmy, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Screen Actors Guild Award για τη σειρά του HBO "John Adams".

Το 2004 η ερμηνεία της στην ταινία "Kinsey" της χάρισε μια υποψηφιότητα για Oscar και μία για Χρυσή Σφαίρα, το 2005 υποδύθηκε τη Joan Berkman στην ταινία "The Squid and the Whale" κερδίζοντας άλλη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα ενώ το 2008 κέρδισε την τρίτη της υποψηφιότητα για Oscar για την ταινία "The Savage".

Η Laura τo 2010 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά "The Big C", η οποία ολοκληρώθηκε το 2013, κερδίζοντας μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της ως Cathy Jamison. Παράλληλα με την τηλεόραση, το 2010 εμφανίστηκε στο Broadway στο έργο "Time Stands Still", όπου ήταν υποψήφια για Tony Award ενώ πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες μεταξύ των οποίων η "Hyde Park on Hudson" το 2012 για την οποία ήταν υποψήφια για Satellite Award.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, η Laura το 1995 παντρεύτηκε το συμφοιτητή της στη σχολή Juilliard David Adkins.Το ζευγάρι χώρισε το 2000 και η Laura το 2009 παντρεύτηκε τον κτηματομεσίτη Marc Schauer.