Τη θέση του πληκτρολογίου και της οθόνης έρχεται να πάρει η φωνητική εντολή, σύμφωνα με την ομάδα της Google που πρόκειται να λανσάρει τα πρώτα pc που θα λειτουργούν εξ ολοκλήρου μέσω των φωνητικών εντολών.
Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει προγράμματα φωνητικών εντολών που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη του Android ή του iPhone να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και άλλες βασικές εφαρμογές της συσκευής του, όπως την αποστολή email, απλά λέγοντας το.
Η Google προσπαθεί να τελειοποιήσει τη φωνητική τεχνολογία που προϋπάρχει έτσι ώστε να αντικαταστήσει πλήρως τη χρήση του πληκτρολογίου και της οθόνης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σχέδιο αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και αμέτρητες δοκιμές που θα διασφαλίσουν την επιτυχή λειτουργία του προγράμματος άνευ δυσκολιών και ενοχλητικών προβλημάτων πχ. δυσκολία στην αναγνώριση προφοράς.
Πες το κι έγινε
Η Google θέλει να πετύχει μια νέα είδους αλληλεπίδραση με τα κινητά τηλέφωνα. Μία που να θυμίζει την ανθρώπινη επικοινωνία. Πλέον, δε θα χρειάζεται να πληκτρολογείται μια διεύθυνση στο GPS: απλά θα τη λέτε. Με τη φωνητική εντολή γλυτώνουμε αναμφίβολα χρόνο και προσπάθεια. Όλα γίνονται εύκολα και γρήγορα.
Έχοντας στη διάθεση της τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, μπορεί να συγκεντρώνει αμέτρητα δεδομένα που βελτιώνονται και εμπλουτίζονται καθημερινά. Η αξιολόγηση των δεδομένων αυτών θα βοηθήσει τη φωνητική τεχνολογία να εμφανίζει ακριβή και έγκυρα αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στην αναζήτηση μας.
Η φιλοδοξία της Google είναι να δημιουργήσει μια αυτόματη αναγνώριση λόγου που θα ξεπερνά εκείνη των ανθρώπων. Για να το πετύχει, θα συγκεντρώσει τις πληροφορίες που έχει αποκτήσει για τον κάθε χρήστη πχ. τον τόπο κατοικίας ή τις πιο πρόσφατες συνομιλίες σας. Έτσι, αν χρειαστείτε εισιτήρια για εκείνο το έργο που λέγατε σε κάποιον φίλο, το πρόγραμμα θα καταλάβει πιο άμεσα τι ακριβώς ζητάτε.
Το επόμενο βήμα της Google θα είναι τα λογισμικά με… προσωπικότητα! Στη φωνητική τεχνολογία υπάρχει ήδη η δυνατότητα διαχωρισμού φύλων βάσει του άρθρου που χρησιμοποιείται. Είναι γεγονός ότι καμία νέα τεχνολογία δε λειτουργεί μονομιάς χωρίς να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο, η ομάδα ερευνητών της εταιρείας εγκατέστησε ένα ακόμα λογισμικό στη φωνητική εντολή: αν η εφαρμογή δεν είναι σίγουρη για το τι ακριβώς ζητήσατε, θα εμφανίζει κάποια πιθανά αποτελέσματα βασισμένη στο ιστορικό που ήδη έχετε επισκεφθεί.
Οι δυσκολίες στην επικοινωνία
Η αλήθεια είναι ότι η φωνητική εντολή χρησιμοποιείται από ελάχιστα άτομα σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι το δοκιμάζουν για λίγο και στη συνέχεια επιστρέφουν στα γνωστά μονοπάτια. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν χρειαστεί να δείξεις εμπιστοσύνη στο νέο σου λογισμικό και να σιγουρευτείς ότι θα κάνει και θα γράψει ό,τι ακριβώς σε ακούσει να λες. Και τι θα συμβαίνει με τα email που λαμβάνουμε; Θα τα διαβάζει η φωνητική εντολή;
Το άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι πρακτικό. Η οθόνη μάς διευκολύνει πολύ όταν θέλουμε, για παράδειγμα, να μάθουμε κάτι για τις λειτουργίες ενός προγράμματος: το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι δεξί κλικ και εμφανίζονται οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό αν έπρεπε να ζητήσουμε από τη φωνητική εντολή την εμφάνιση κάθε επιλογής του προγράμματος.
Τελικά, η Google έχει βρει ήδη τη λύση στα περισσότερα αξεπέραστα προβλήματα χάρη στην τεράστια βάση δεδομένων και την υποδομή του υπολογιστικού νέφους που διαθέτει και, φυσικά, χάρη στην ευφυέστατη ομάδα της που μελετά την αναγνώριση ομιλίας και τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό. Προς το παρόν, κάθε απόπειρα βελτίωσης του λογισμικού πραγματοποιείται μέσα στο υπολογιστικό νέφος λόγω της μεγάλης υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί.