Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στη Σομαλία

Το γήπεδο Banadiir  στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου χτίστηκε το 1956,τέσσερα χρόνια πριν από την ανεξαρτησία της χώρας από την Ιταλία.  

Για τουλάχιστον 25 χρόνια, και μέχρι πριν λίγους μήνες, το στάδιο - αντί για τόπος αθλητισμού- ήταν τόπος δημόσιων εκτελέσεων από τους αντάρτες της Αλ-Σεμπάαμπ, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Σομαλία.

Γεμάτο λάσπη, χωρίς χλοοτάπητα και γεμάτο από σημάδια από σφαίρες στους τοίχους και τις κερκίδες, το γήπεδο ποδοσφαίρου ήταν κρανίου τόπος. 

Μετά την εκδίωξη της οργάνωσης Αλ-Σεμπάαμπ, η οποία είχε απαγορεύσει το ποδόσφαιρο ως άθλημα και ως θέαμα, απλές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός επανέρχονται σταδιακά στη ζωή των κατοίκων του Μογκαντίσου

Τώρα η εικόνα στο Banadiir έχει πλέον αλλάξει. Τεχνητός χλοοτάπητας έχει πρασινίσει το γήπεδο και  παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών  παίζουν μπάλα στο γρασίδι. 

Πρόκειται για το ποδοσφαιρικό φεστιβάλ που διοργάνωσαν από κοινού η FIFA και η Σομαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το φεστιβάλ αυτό ήταν το αποκορύφωμα πέντε ημερών προπονητικών events που διοργάνωσε η FIFA για ντόπιους προπονητές.

"Οι νέοι της Σομαλίας έχουν καλή τεχνική, αλλά το πρόβλημα είναι πως υπήρξε ένα κενό, αφού ήμασταν σε πόλεμο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά την άποψή μου, ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε καλύτερα. Γιατί τώρα έχουμε μια κάποια σταθερότητα", δηλώνει ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Awil Ismali.