Αλλάζει πάλι το μέτρο των αποδείξεων

Την ώρα, που το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει καθημερινά σχεδόν στοιχεία για τα ποσοστά της φοροδιαφυγής και των καταστημάτων, τα οποία δεν κόβουν αποδείξεις, επανέρχεται τις επόμενες μέρες στο τραπέζι το θέμα των αλλαγών στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στο κομμάτι της φοροκλοπής, με αποτέλεσμα να αναζητείται διαρκώς η κατάλληλη φόρμουλα, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά στον περιορισμό των φοροφυγάδων και στην καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης. Τι εξετάζεται ;

Η κυριότερη αλλαγή αφορά στο γεγονός ότι θα τεθούν κίνητρα για τους φορολογούμενους, που συλλέγουν χαρτάκια από καταστήματα και επαγγελματίες, με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Επιπλέον, πρέπει να ξεχάσουμε μάλλον τη συλλογή αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές. Πολύ απλά, από καταστήματα – όπως τα super market -, που ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις, δεν θα χρειάζεται να κρατάμε το παραστατικό. Το μέτρο θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους κλάδους.

Για το σκοπό αυτό, άλλωστε (επειδή, δηλαδή, θα περιοριστεί το εύρος των αποδείξεων, που θα γίνεται αποδεκτό), αν ο φορολογούμενος δεν συλλέγει τα απαιτούμενα παραστατικά – 25% του εισοδήματός του -, δεν θα τιμωρείται με έξτρα φόρο.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, από τους οποίους η λήψη απόδειξης θα είναι υποχρεωτική, είναι – μεταξύ άλλων – ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, κέντρα διασκέδασης, δικηγόροι.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να επισπεύσουν τη λήψη των τελικών αποφάσεων – ακόμα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας -, ώστε να τις συζητήσουν με την τρόικα και να τις περιλάβουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.