ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΝΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ
Συνταγή για περίπου 1 κιλό μαρμελάδα
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Υλικά
1 κιλό ροδάκινα διαφορετικών ειδών (ροδάκινα, νεκταρίνια, γιαρμάδες) χωρίς τα κουκούτσια
700 γραμμάτια ζάχαρη
1 ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
-
Πλένω τα φρούτα πολύ καλά, πετάω τα κουκούτσια και κόβω τα ροδάκινα σε χοντρά κομμάτια.
-
Βάζω σε μια κατσαρόλα την μισή ζάχαρη, από πάνω απλώνω τα φρούτα και από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζω την μαρμελάδα. Προσθέτω την αρμπαρόριζα και αφήνω την μαρμελάδα να βράσει και να δέσει.
-
Για να καταλάβω εάν έχει δέσει η μαρμελάδα μπορώ να βάλω στην κατσαρόλα ένα θερμόμετρο και να σβήσω την μαρμελάδα μόλις φτάσει τους 105 βαθμούς. Αλλιώς παίρνω ένα κουταλάκι μαρμελάδα, την βάζω σε ένα πιάτο και εάν στέκεται τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
-
Προσθέτω τον χυμό λεμονιού, αφήνω την μαρμελάδα να πάρει 1-2 βράσεις και τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνω την μαρμελάδα να κρυώσει και την βάζω σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.