Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό!

"Τώρα μεγάλωσες, θα πρέπει να διαβάζεις και να είσαι καλός μαθητής", αυτά τα λόγια ακούει το παιδί σας και σας κοιτάζει όλο απορία…Αναρωτιέστε πώς να το βοηθήσετε να βιώσει ήρεμα το πέρασμα από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό;

Τι πρόκειται να αλλάξει

Το σχολείο πλέον γίνεται υποχρεωτικό άρα δεν είναι δυνατό να φθάνει αργοπορημένο ή να απουσιάζει από τα μαθήματα επειδή θέλει να παίξει ή γιατί δεν εξυπηρετεί το πρόγραμμά σας.

Θα μάθει να διαβάζει, να γράφει και να μετράει.

Θα έχει μία σχολική τσάντα με τα βιβλία και τα τετράδιά του για την οποία πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο.

Το παιδί πρέπει σιγά σιγά να αυτονομηθεί πλήρως και αρχίζοντας την πρώτη δημοτικού θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τα εξής:

Να πηγαίνει στην τουαλέτα, να ντύνεται, να γδύνεται και να μπορεί να πλένεται μόνο του.

Να μπορεί να απασχολείται μόνο του για μικρά διαστήματα και να μην είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται πάντα ένας ενήλικος δίπλα του.

Να είναι σε θέση να παίρνει πρωτοβουλίες όπως να φτιάχνει την τσάντα του, να κρεμάει το μπουφάν του, να μπορεί να διαλέγει τα ρούχα της επόμενης ημέρας, δηλαδή με λίγα λόγια να είναι υπεύθυνο για τα δικά του πράγματα.

Πώς να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί

Η πρώτη δημοτικού είναι χρονιά–σταθμός, είναι η χρονιά που θα του χρησιμεύσει ως μοντέλο για τις επόμενες χρονιές, είναι η χρονιά που απαιτεί από εσάς συνέπεια υπομονή και επιμονή. Το παιδί σας θα πρέπει να νιώσει ότι ενδιαφέρεστε για τη σχολική του ζωή. Πρέπει να το ακούτε, να ενημερώνεστε για την πρόοδό του, να εντοπίζετε τις δυσκολίες που πιθανόν να συναντά και να τις συζητάτε με τη δασκάλα του ώστε να βρείτε κάποια λύση.

Θα πρέπει να του λέτε πόσο υπερήφανη είσαστε που μεγαλώνει και μαθαίνει.

Να του μιλάτε για εσάς και για τον πατέρα του όταν ήσασταν κι εσείς παιδιά και μαθαίνατε να διαβάζετε.

Ενθαρρύνετε το να επιμένει στην προσπάθειά του.

Φροντίστε να μην περιστρέφεται η ζωή του γύρω από το διάβασμα. Να του διαθέτετε χρόνο για παιχνίδι και συναντήσεις με τους φίλους του. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το γράψετε σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.